IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на АЦБ: Не бързаме с повишаването на основните лихви

Британската икономика остава слаба след най-тежката рецесия за последния век, подчертава Силвана Тенрейро

21:30 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Двама от служителите на Английската централна банка (АЦБ) сигнализираха, че не бързат да повишават лихвените проценти – сигнал, който се различава от пазарните очаквания за промяна в политиката до края на годината, съобщава Bloomberg.

Според Катрин Ман „може да се изчака“ с повишаването на лихвите, тъй като пазарите вече затягат финансовите условия. Няколко часа по-рано Силвана Тенрейро предупреди за вредите, които евентуално увеличение на лихвените проценти може да нанесе върху икономиката, за да се ограничи временния инфлационен натиск. 

В края на септември АЦБ заяви, че има все повече доводи за затягане на паричната политика на Обединеното кралство, след като заместник-гуверньорът Дейв Рамсдън се присъедини към Майкъл Сондерс в желанието му да сложи край на изкупуването на облигации възможно най-скоро.

Макар че Комисията по парична политика запази свръххлабавата парична политика на АЦБ без промяна, както бе прогнозирано от икономистите, служителите промениха тона на перспективите. Финансовите пазари отложиха залозите за повишаване на основната лихва за март, а в същото време паундът поскъпна.

В сряда бяха публикувани данните за британската икономика, която се завръща към растеж през август. Това запази залозите на финансовите пазари, че Английската централна банка (АЦБ) ще започне да повишава лихвените проценти преди края на годината.

Ман, бивш главен икономист в Citigroup Inc., заяви, че въздействието от излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), както и прекъсванията на доставките, могат да доведат до предаване на ценовата тежест от бизнеса към потребителите.

Нейните забележки предполагат, че макар да не гласува за повишаване на лихвите още тази година, тя като цяло приема, че затягането на политиката е сред възможните решения.

Тенрейро заяви пред BusinessLive Wales, че британската икономика остава слаба след най-тежката рецесия за последния век, като състоянието ѝ е еквивалентна „пълна рецесия“ спрямо нейното ниво преди коронавируса. Тя определи инфлационните сили като предимно временни и заяви, че колегите ѝ от АЦБ трябва да изчакат, преди да действат.

Ман сподели, че инвеститорите се подготвят за евентуално затягане на политиката, но също така предоставят време на АЦБ да избере най-подходящото време за действие.

„Финансовите пазари са си написали домашното. Те виждат, че нормализирането на паричната политика е посоката, в която се движим “, изтъква Ман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още