IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите в британските компании са се увеличили с рекорден темп през май

Безработицата на Острова се понижава за четвърти пореден месец

11:02 | 15.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на служителите в британските компании се е увеличил с рекордните 197 хиляди души през май спрямо април, тъй като ограниченията заради коронавируса намаляват, а заведенията и ресторантите възобновяват обслужването на закрито, показват данните от националната статистическа служба.

През трите месеца до края на април безработицата на Острова е спаднала до 4,7%, което отговаря на прогнозите на икономистите в анкета на Ройтерс. Това е и най-ниското ниво от август.

безработица безработица

Това е и четвърти пореден месечен спад на безработицата в кралството, като се случва на фона на увеличение в броя на заетите със 113 хиляди души през месеца. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 150 хиляди души.

Пазарът на труда в Обединеното кралство се справя далеч по-добре на фона на опасенията, тъй като държавните помощи запазиха работните места на милиони британци в продължение на повече от година, откакто ограниченията потопиха страната в най-дълбоката рецесия от три века.

„Последните прогнози за безработицата са приблизително наполовина от предишните прогнози, като броят на служителите на щат се увеличи до най-високото ниво от април миналата година“, коментира финансовият министър Риши Сунак.

Английската централна банка прогнозира миналия месец, че безработицата ще нарасне умерено, когато схемата за държавни помощи приключи в края на септември 2020 г. Според централните банкери тогава безработицата ще достигне връх от 5,4%, което би било много по-малко, отколкото бяха предварителните изчисления.

Ситуацията за много работодатели и служители в сектора на хотелиерството обаче ще бъде по-тежка от очакваното през следващите няколко седмици. Според анализатори въпросът сега е колко голям удар ще претърпи пазарът на труда от решението на правителството да удължи ограниченията заради пандемията. Пълното премахване на мерките, планирано за 21 юни, беше отложено до 19 юли поради разпространението на нов, по-заразен щам на коронавируса.

В същото време данните показаха, че средните седмични доходи през трите месеца до края на април са нараснали с 5,6% в сравнение с година по-рано, което е най-големият ръст от март 2007 г. и е над прогнозите.

От статистиката обясниха, че този процент е изкривен от големия брой по-ниско платени служители, които все още са с намалено заплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още