IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата на Китай с нови препоръки към държавния инвестиционен фонд

Освен това Поднебесната империя ревизира надолу излишъците по текущата и капиталовата си сметки без конкретни причини

09:38 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сметната палата на Китай с нови препоръки към държавния инвестиционен фонд

China Investment Corp. (CIC) – държавният инвестиционен фонд на Китай, който управлява активи за 575 млрд. долара, ще подобри управлението на инвестициите си зад граница, след като проведен одит разкри, че лошото управление е причинило загуби, пише Bloomberg. Освен това Поднебесната империя ревизира надолу излишъците по текущата и капиталовата си сметки без конкретни причини.

Фондът е изготвил план за отстраняване на проблемите, посочени от Сметната палата, и е изразил готовност да измени съответните механизми и процедури, посочва CIC в своето официално становище по случая. Освен това фондът ще заздрави правните и финансовите процеси по сделките зад граница, ще подобри управлението на слединвестиционните процеси и ще стандартизира подбора на външни мениджъри.

Миналата година Сметната палата на Китай установи неизпълнение на задължения от страна на мениджърите и неадекватно извършени финансови и правни процеси в 12 инвестиции, направени от CIC в чужбина между 2008 г. и 2013 г., довели до загуби. Фондът, създаден през 2007 г. с цел управление на част от валутните резерви на Китай, е четвъртият по големина държавен инвестиционен фонд в света, сочат данни на базирания в Лас Вегас Sovereign Wealth Fund Institute.

Финансовият и информационният мениджмънт на фонда е слаб, счетоводните политики по задграничните инвестиции „не са достатъчно прозрачни“,а мениджърите не са били стриктни по отношение на принудителното изпълнение на мерки, касаещи управлението на персонала и отчетността, се твърди в доклада на одитната институция. Освен това от Сметната палата посочват, че подборът на външни мениджъри за някои задгранични инвестиции „не е много стандартизиран".

CIC „се е заел" със служителите, отговорни за проблеми, отнасящи се до инвестициите в чужбина, информират от фонда, но без повече подробности. CIC е изменил своите счетоводни практики, касаещи частните капиталови инвестиции, след като одиторите откриват, че към края на 2012 г. плащания за 10 млн. долара, получени от няколко подобни сделки, не са били осчетоводени.

Портфейлът на China Investment Corp. в чужбина включва акции на компании като Morgan Stanley, GCL-Poly Energy Holdings - най-големият производител полисилиций в света, и на канадското енергийно дружество Sunshine Oilsands.

Същевременно Китай ревизира в посока надолу излишъка по капиталовата си сметка, съобщава MarketWatch. Държавната администрация по обмена на валута (SAFE) е намалила сумата за първото тримесечие до 94 млрд. долара от първоначалните 118,3 млрд. долара.

Освен това регулаторът не е посочил конкретни причини за ревизията чрез финалния вариант на платежния баланс, в който попадат грешки и пропуски за 24,5 млрд. долара.

Данните все пак показват, че са налице нетни притоци на инвестиции. Регулаторът ревизира и тримесечния излишък по текущата сметка на страната до 7 млрд. долара от първоначалните 7,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още