IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи прогнозите за икономическия растеж на Русия

Новата прогноза на агенцията за средната цена на петрола сорт Брент е 55 долара за барел през 2015 година и 65 долара през 2016 г.

14:30 | 15.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's (S&P) преразгледа към понижение прогнозите за икономическия растеж на Русия през 2015 и 2016 година, предава Bloomberg.

Сега агенцията очаква руската икономика да отчете спад от 3,6 процента, а по-рано прогнозата ѝ бе за спад от 2,6 на сто през 2015 година. За догодина очакванията са за икономически растеж на Русия от 0,3 на сто вместо предишните 1,9 на сто.

Standard and Poor's обяснява понижението на прогнозата си с очакването за по-продължителен период на слабо вътрешно търсене заради ниските и по-нестабилни цени на петрола, както и с по-строгата от очакваната по-рано данъчна и парична политика.

„Очакваме слабостта в частното потребление да се запази и през 2016 година, а капиталовите разходи да започнат незначително да се възстановяват едва през следващата година“, пише в становището на агенцията. 

Новата прогноза на Standard and Poor's за средната цена на петрола сорт Брент е 55 долара за барел през 2015 година и 65 долара за барел през 2016 година. Експертите на агенцията предполагат, че цените на петрола ще се задържат ниски по-продължително време.

Страни като Русия, които зависят много от своя износ на петрол, са засегнати от спада на цената на „черното злато“, започнал от средата на миналата година. Цените паднаха от пика им от около 106 долара за барел през юни и сега са на нива от около 50 долара за барел.  

Всичко за цените на петрола четете тук

Повече за икономиката на Русия - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Тия какъв рейтинг бяха дали на Леман Брадърс преди да фалират че не мога да си спомня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
ratten
преди 8 години
в тия 'прогнози" вече вярват само тези, които ги поръчват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
ratten
преди 8 години
в тия 'прогнози" вече вярват само тези, които ги поръчват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още