IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши кредитния рейтинг на Южна Корея

Агенцията отразява понижения риск откъм Северна Корея след гладкото предаване на властта там

17:14 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P повиши кредитния рейтинг на Южна Корея

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Южна Корея с една степен до А+ (от А) със стабилна перспектива, съобщи MarketWatch.

От Standard & Poor's обосноваха повишението с необходимостта от отразяване на „по-слабо негативната оценка на геополитическите рискове на Корейския полуостров“ след определяното от нея като „спокойно“ предаване на властта в Северна Корея. „Смятаме, че този преход понижи рисковете, че севернокорейският режим може внезапно да рухне или че ще увеличи военните конфликти“, добавят оттам.

От агенцията подчертават и стабилното финансово положение на страната, макар да отбелязват, че очакват икономическото и представяне да остане относително слабо през следващите 1-2 години, тъй като забавящата се световна икономика свива търсенето на корейските стоки в чужбина, предаде CNBC.

Южна Корея е силно зависима от износа си, особено от доставките за Китай, Европейския съюз и САЩ, а продажбите в чужбина през периода юли-август намаляха с близо 8% на годишна база.

Това е първото повишение на южнокорейски държавен рейтинг от Standard & Poor's от юли 2005 г. Конкурентите им от Moody's и Fitch вече повишиха кредитния рейтинг на Южна Корея с по една степен, съответно на 27 август и 6 септември, позовавайки се на силното финансово състояние на страната, икономическата устойчивост и ограничената уязвимост на нейната банкова система към външни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още