IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P смъкна рейтинга на Португалия с две степени

Възможно е още до дни рейтингът на страната да падне още, засега еврото остава стабилно

08:54 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P смъкна рейтинга на Португалия с две степени

Рейтинговата агенция Standard&Poor's оряза драстично оценката на рисковия профил на португалските държавни ценни книжа. Редукцията е с 2 степени до ниво ВВВ, като анализаторите предупреждават, че още следващата седмица може да смъкнат рейтинга на Португалия с още една степен, пише CNBC.

Преди решението рейтингът на Португалия беше А-.

Като причина за решението се посочва оставката на правителството на Португалия заради отказа на парламента да одобри плановете за съкращаване на бюджетния дефицит. Това поставя страната в ситуация на политическа несигурност, което рязко ограничава инвеститорското доверие.

Това предизвика отлив на интерес към инвестициите в португалски държавни ценни книжа и вчера тяхната доходност достигна рекордни от създаването на еврозоната нива.

Решението на S&P за ново понижение на кредитния рейтинг на Португалия ще зависи от финалния вариант на споразумението за създаване на общ спасителен механизъм за страните от еврозоната.

Освен това рейтинговата агенция предупреждава, че в следващите три до шест месеца може да се стигне до ново понижение на рейтинга на Португалия. Това зависи от способността на страната да създаде адекватна програма за съкращаване на бюджетния дефицит, както и от международната помощ, от която страната вероятно ще се нуждае.

Вчера решение за понижаване на кредитния рейтинг на Португалия взе и друга от водещите агенции – Fitch. Нейната редукция е с една степен до А-.

Според анализатори Португалия е все по-близо до нуждата от международна финансова помощ. Оценките са, че на страната ще са необходими между 70 и 100 млрд. евро, за да преодолее проблемите си.

Въпреки проблемите на Португалия еврото остава стабилно спрямо щатския долар, като рано тази сутрин двете валути се разменят по курс 1,4185 EUR/USD. Това ниво е съвсем близо до стойностите, при които двете валути се разменяха миналия петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още