IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P вече предвижда рецесия за еврозоната

Рейтинговата агенция ревизира юлските си предвиждания за 2012 г. до спад на БВП с 0,8%, като в Италия той ще бъде 2,4%

17:05 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P вече предвижда рецесия за еврозоната

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи прогнозата си за икономическия ръст в еврозоната за 2012 и 2013 г., отразявайки показатели, които "обрисуват безрадостна картина“ за региона, се посочва в нейно съобщение, цитирано от MarketWatch.

„Данните потвърждават схващането ни, че регионът навлиза в нов период на рецесия след три последователни тримесечия на отрицателен или нулев растеж“, отбелязва Жан-Мишел Сикс, главен икономист в Standard & Poor's за Европа, Близкия Изток и Африка. „Перспективите обаче остават различни за отделните страни“, добави той.

От агенцията вече очакват спад от 0,8% в брутния вътрешен продукт на еврозоната през 2012 г. при прогноза за 0,7% ръст от юли и нулев растеж през 2013 г. при предвиждано разширяване с 0,3% досега.

„Най-напрегнато се очертава положението в Италия“, подчертават анализатори на Standard & Poor's, цитирани от ИТАР-ТАСС. В края на годината рецесията в италианската икономика ще се отрази в свиване на БВП с 2,4%, а през 2013 г. той ще се понижи с още 0,6%.

Що се отнася до Испания, там темпото на икономически спад ще бъде малко по-бавно през настоящата година – 1,8%, но през следващата се прогнозират 1,4%.

При локомотивите на европейската икономика Германия и Франция нещата са малко по-добри. Според агенцията през 2012 г. френската икономика ще регистрира ръст от 0,1%, който ще се ускори догодина до 0,4%, макар че показателят е два пъти по-нисък от заложения в проектобюджета на страната, чието публикуване се очаква в петък. БВП на Германия се очаква да нарасне с 0,6% през тази и с 1,2% през следващата година.

Според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), трите най-големи икономики в еврозоната – германската, френската и италианската – ще се свият общо с 1% през третото тримесечие и с 0,7% през четвъртото. От ОИСР също смятат, че най-тежко е положението в Италия, където се очаква спад от 2,9% за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още