IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на продажбите на дребно в САЩ през септември

Производствените цени отчитат първи месечен спад от повече от година

17:09 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад на продажбите на дребно в САЩ през септември

Продажбите на дребно в САЩ отчитат спад на месечна база през септември, разминавайки се с пазарните очаквания, обяви американското Министерство на търговията.

Продажбите на дребно, които отговарят за една трета от потребителските разходи, намаляват с 0,3% през септември след ръста от 0,6 на сто през август, отчитайки първи спад от януари насам. Анализаторите очакваха спад от 0,2%, пише WBP Online.

Основните продажби на дребно, към които не се причисляват продажбите на автомобили, бензин, строителни материали и услугите за хранене, се свиват с 0,2% през септември.

Междувременно производствените цени в най-голямата икономика в света също регистрират понижение през септември, пише Ройтерс, цитирайки данни на американското трудово министерство.

Индексът на производствените цени (PPI) в САЩ намалява за пръв от повече от година с 0,1% на месечна база през септември. На годишна база показателят нараства с 1,6%, което е най-слабият годишен ръст от шест месеца насам. С основна роля за слабите резултати са спадовете на цените на бензина и хранителните продукти, съответно с по 2,6 и 0,7 на сто.

Въпреки че редица показатели сигнализират за оздравяване на американската икономика, централните банкери във Федералния резерв на САЩ (Фед) имат опасения, че инфлацията остава под целта им от 2%. Някои наблюдатели смятат, че продължително ниската инфлация може да доведе до забавяне на решението на Фед за повишаване на лихвите, очаквано в средата на следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още