Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Спад в БВП и ръст на спестяванията – това прави COVID-19 с британската икономика

Данните за първото тримесечие не са обнадеждаващи, а анализаторите очакват още по-лошо второ тримесечие

Спад в БВП и ръст на спестяванията – това прави COVID-19 с британската икономика

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британците отговориха на коронавирусната криза, като намалиха разходите и спестиха повече, а икономиката изпадна в най-дълбокия си спад от поне век.

Домакинствата са спестили повече от разполагаемия си доход през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия отчетен период на последните три години. Номиналните разходи на домакинствата са спаднали с рекордните 2,7%, информира Bloomberg.

Заради правителствената подкрепа за работните места, която води до минимална загуба на доходи, темпът на спестяване - който достигна 8,6% през последното тримесечие - се очаква да се покачи допълнително. Скоростта на възстановяването на икономиката до голяма степен ще се определя от това дали хората се чувстват достатъчно уверени да харчат спестяванията си.

Още по темата

От британската Служба за национална статистика съобщиха във вторник, че икономиката на страната  се е свила с 2,2% през първото тримесечие на годината, но реалните щети, нанесени от пандемията, настъпиха през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с над 20% през април, а молбите за обезщетение при безработица се повишиха, оставяйки много британци притеснени за бъдещето си.

Отделни данни показват, че дефицитът по текущата сметка на страната се е разширил до 21,1 милиарда паунда през първото тримесечие, което е равностойно на 3,8% от БВП. Великобритания отчете малък търговски дефицит в сравнение с излишъкът през предходното тримесечие, тъй като и износът, и вносът спаднаха на фона на смущенията, причинени от пандемията. Дефицитът от приходи от инвестиции също се разшири, обусловен от спада във възвращаемостта, която британските инвеститори получават от своите чуждестранни активи.

Спадът на БВП за първото тримесечие е най-големият от 1979 г. Потребителските разходи са се понижили с 2,9%, или най-много за последните  41 години, а правителствените разходи са спаднали с рекордните 4,1%, докато бизнес инвестициите са намалели с 0,3%.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Разширяването на британския бизнес се забавя леко