IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в продажбите на дребно в САЩ при завръщащ се интерес към услугите

Общата стойност на покупките на дребно е спаднала с 1,3% през май след ревизиран ръст от 0,9% през април

17:41 | 15.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ спаднаха през май след сериозни ръстове, подкрепени от стимули през предходните два месеца, което предполага, че потребителите започват да пренасочват по-голяма част от разходите си към услуги, когато икономиката се отвори отново, съобщи Bloomberg.

Общата стойност на покупките на дребно е спаднала с 1,3% през май след ревизиран ръст от 0,9% през април, показват данните на Министерството на търговията. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за намаление с 0,8%.

През последната година търсенето на стоки беше подсилено от повишените спестявания, подкрепени от фискалните стимули, което доведе до общи продажби на дребно значително над нивата преди пандемията. Спадът в продажбите на дребно през май предполага, че с увеличаването на пътуванията и отварянето на местата за забавления разходите за стоки започват да се стабилизират.

Общата стойност на продажбите на дребно беше 620,2 млрд. долара през май, много над почти 526 млрд. долара през февруари 2020 г. преди пандемията.

продажби продажби

Данните за продажбите излизат преди приключването на двудневното заседание на Федералния резерв в сряда. Инвеститорите и икономистите ще следят дали Фед ще коригира перспективите си за намаляване на паричната подкрепа, тъй като ценовият натиск нараства и голяма част от икономиката се подобрява по-бързо от очакваното.
Въпреки че се очаква потребителските разходи да продължат да се засилват, темповете вероятно ще намалеят, тъй като програмата за обезщетения за безработица изтича. Трайното повишаване на инфлацията може също да накара потребителите да ограничат своите разходи.

Отделен доклад от миналата седмица показа, че цените, които плащат потребителите, са се повишили през май с повече от прогнозите. Растежът на производствените цени също надмина прогнозите, показват данните на Министерството на труда във вторник.

Икономистите изчисляват силен темп на общите разходи на домакинствата през второто тримесечие, преди да настъпи успокоение през второто полугодие, показват данните от проучване на Bloomberg.

С изключение на продажбите на превозни средства, продажбите на дребно са намалели с 0,7% през май. Продажбите на моторни превозни средства и части са намалели с 3,7% през месеца. Мебелни магазини, магазини за електроника и магазините за строителни материали също отчитат спад в приходите.

Продажбите в ресторантите са нараснали с 1,8% през май, което подчертава пренасочването на потребителите към разходи за услуги, тъй като изискванията за спазване на социална дистанция намаляват и здравните опасения се разсейват. Данните за продажбите на дребно не включват данни за други категории услуги като пътуване и настаняване.

Продажбите в магазините за дрехи се възстановиха с 3% през май. Така наречените продажби на контролни групи, които изключват по-нестабилни категории, включително хранителни услуги, дилъри на автомобили и бензиностанции, спаднаха с 0,7% през май след ревизираното намаление от 0,4% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още