IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на японската икономика подмина мрачните прогнози на икономистите

Въпреки че понижението е било по-малко от очакваното, възстановяването през настоящото тримесечие също може да е малко, смята икономист

09:24 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската икономика се е свила в началото на годината, след като поскъпващият внос и влиянието на омикрон щама обърнаха тенденцията за ръст, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 1% на годишна база през първото тримесечие. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за понижение от 1,8 на сто.

Спадът във вече забавеното възстановяване на японската икономика е предизвикан от влошаване на търговията, след като вносът поскъпна, а стойността на японската йена се понижи до 20-годишно дъно. Месечният търговски баланс на страната е на червена територия от август, тъй като устойчивите проблеми на снабдителните вериги и възстановяващото се световно търсене повишиха цената на енергоносителите.

Япония Япония

Потреблението - ключово за крехкото икономическо възстановяване на Япония - също е забавило своя темп на растеж поради въведените ограничителни мерки, намаленото работно време на компаниите и ограничената икономическа активност.

Общото понижение обаче донякъде е в полза на Японската централна банка (ЯЦБ), тъй като потвърждава необходимостта от парични стимули - позиция, която регулаторът упорито защитава в последните месеци на фона на световното затягане на паричната политика.

"В момента е трудно да си оптимист за перспективите пред японската икономика", каза Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в изследователския институт Dai-Ichi Life. По думите му компаниите ще са предпазливи при инвестирането в несигурна среда, без ясен двигател на растежа.

"Това означава, че от гледна точка на икономиката, ЯЦБ все още не е в позиция да започне нормализиране на паричната политика", обясни Шинке.

"Добрите новини са, че БВП на Япония е намалял значително по-малко от очакваното. Лошите са, че възстановяването през второто тримесечие е вероятно да е далеч по-малко", каза икономистът Юки Масуджима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още