IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на потребителските цени в Германия засилва призивите за нови стимули

През септември цените в най-голямата европейска икономика са намалели с най-бързия си темп от повече от пет години

16:57 | 29.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Нивото на инфлация в Германия спадна още повече под нулата, тъй като пандемията ограничи търсенето. Това добавя аргументи в подкрепа на тезата за необходимостта от повече парични стимули от страна на Европейската централна банка.

Потребителските цени в страната са се понижили с 0,4% през септември, спадайки с най-бързия си темп от повече от пет години. Инфлацията в най-голямата европейска икономика поема двоен удар от пониженото потребление и намалението на данъка върху продажбите, извършено от правителството по-рано тази година с цел укрепване на икономиката, припомня Bloomberg. г г

По-рано днес бе оповестено, че потребителските цени в Испания са се понижили за шести пореден месец, а данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, за инфлацията в еврозоната през септември ще бъдат публикувани в петък.

Въпреки че тенденцията няма да изненада ЕЦБ, след като управителят Кристин Лагард вече прогнозира, че показателят вероятно ще остане на отрицателна територия през следващите месеци, някои централни банкери вече коментират необходимостта от още действия.

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви, че „рисковете от свръхреакция на политиката са много по-малки от рисковете от твърде бавна или ограничена политика“, а гуверньорът на Централната банка на Испания Пабло Ернандес де Кос заяви, че слабият ценови натиск показва, че „няма място за удовлетвореност“.

Според собствените прогнози на ЕЦБ е малко вероятно инфлацията да достигне целта на институцията от малко под, но близо до 2% за обозримо бъдеще, а по-силното евро играе ролята на допълнителна тежест.

Икономистите очакват ЕЦБ да разшири програмата си за пандемични покупки на облигации от 1,35 трилиона (1,6 трилиона долара) по-късно тази година. Според тях това най-вероятно ще се случи през декември при представянето на новите прогнози на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още