IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при заводските поръчки в Германия задълбочава страховете за икономиката

Вътрешните поръчки са намалели с 1,2%, а чуждестранните - с 3,6% през януари

12:02 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заводските поръчки в Германия отчетоха неочакван спад през януари, увеличавайки доказателствата, че най-голямата икономика в Европа продължава да губи инерция в началото на годината, съобщава Bloomberg.

Поръчките са намалели с 2,6% на месечна база - най-големият им спад от средата на миналата година според предварителните данни на Федералната статистическа служба. В същото време очакванията бяха за ръст с 0,5%. През януари спадът се дължи на слабото търсене на инвестиционни стоки, особено извън еврозоната. Вътрешните поръчки също са по-малко.

От Министерство на икономиката заявяват, че съгласно последните данни активността в промишлеността ще продължи да се охлажда в началото на годината. Вътрешните поръчки са намалели с 1,2%, а чуждестранните - с 3,6% през януари. Търсенето от еврозоната се е свило с 2,6%.

Поръчките за междинни стоки са спаднали с 1,1%, а на капиталовите стоки - с 3,6% на месечна база. Търсенето на потребителски стоки пък е намаляло с 1,4%.

Поредните доказателства за влошаване на картината в еврозоната излизат само ден, след като Европейската централна банка понижи прогнозата си БВП и за инфлацията в региона за тази година, обеща още стимули и се ангажира да запази ниските лихвени проценти без промяна по-дълго време.

Бундесбанк обаче все още не е актуализирала прогнозите си. Икономиката на Германия успя да избегне рецесията в края на миналата година.

Зависимостта на Германия от износа я прави особено уязвима към търговските спорове между САЩ и Китай и САЩ и Европейския съюз.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още