IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата в Давос е от основен интерес за инвеститорите през тази седмица

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе реч на откриването на конференцията на фона на процеса на импийчмънт в Сената на САЩ, който трябва да започне същия ден

11:12 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

След интензивния уикенд за стоковите пазари днес започва нова седмица. В неделя участниците в срещата на върха в Берлин по отношение на гражданската война в Либия постигнаха съгласие по международен механизъм за разрешаване на конфликта. Скоро след това привърженици на Либийската национална армия блокираха дейността на две нефтени находища в страната. Сега въпреки продължаващата несигурност по отношение на петролната търговия вниманието се насочва все повече към Давос. Ето какво се очаква да движи пазарите през тази седмица.

Изглежда петролът ще бъде основен акцент в понеделник, след като суровите фючърси се повишиха до най-високите си стойности за последните седмици. Либийският командир Халифа Хафтар блокира износа от пристанищата под негов контрол, което накара Националната петролна корпорация да обяви форсмажорни обстоятелства. Те позволяват на Либия да прекрати законно договорите си за доставка. Междувременно в Ирак беше временно преустановена работата на второ петролно находище в неделя на фона на масовите граждански протести.

При всички положения може да очакваме нови рекорди по борсите. 

Най-малкото: опасенията за ескалация на търговския спор между САЩ и Китай поне засега стихват. С предварително споразумение миналата седмица двете основни икономически сили успяха да постигнат рамковите условия за търговските си отношения. Например Китай се очаква да закупи стоки за допълнителни 200 милиарда долара от САЩ през следващите две години в сравнение с нивата от 2017 г. Освен това се очаква договорът да реши проблемите със защитата на интелектуалната собственост, с износа на фалшифицирани стоки и  трансфера на технологии, налаган от Китай.

През последните няколко дни обаче медийни съобщения за предстоящи наказателни мита, наложени от САЩ върху вноса на автомобили от Европа, оказват натиск върху цените в индустрията. През миналата година правителството на САЩ заплаши ЕС с наказателни мита за автомобили, за да принуди страните от ЕС да предприемат по-строга линия по отношение на Иран. Федералното правителство потвърди в петък, че САЩ свързват тези два въпроса на високо ниво. 

Тласък за финансовите пазари може да дойде от САЩ. Сезонът на отчетите вече е в разгара си там. IBM ще публикува данните си във вторник, Ford - в сряда, Intel - в четвъртък, а Abb Vie - в петък. Европейските инвеститори обаче трябва да бъдат търпеливи в началото на седмицата по отношение на динамиката за отчетите на компаниите, защото в понеделник Нюйоркската фондова борса ще остане със затворени врати - в САЩ се чества Денят на Мартин Лутър Кинг.

Тази седмица се очаква още парламентът на Великобритания да приключи с преминаването на сделката за Brexit, но търговците са по-заинтересовани от това как от Английската централна банка ще се справят с въздействието на „развода“ върху икономиката на страната. Данните от петък, показващи спад в продажбите на дребно през декември, повишиха още повече залозите, че централните банкери ще намалят лихвените проценти след срещата си на 30-и януари. Оповестяването на статистиката за безработицата и промишленото производство през следващите дни може да доведе до още една динамична седмица за паунда.

От Международния валутен фонд ще представят днес глобалните си икономически перспективи преди срещата на върха в Давос от тази седмица. Основните имена от политиката и пазарите ще се срещнат в швейцарските Алпи през следващите дни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе реч на откриването на конференцията на фона на процеса на импийчмънт в Сената на САЩ, който трябва да започне същия ден. Междувременно Борис Джонсън ще остане във Великобритания, за да напомни на избирателите защо нарече новата си администрация „народното правителство“.

Във вторник от Централната банка на Япония ще публикуват декларация за ефективността на политиката си и тримесечни перспективи за икономическа активност и цените в третата по големина икономика в света. Очаква се от банката да задържат референтните си лихвени проценти непроменени. 

В сряда се очаква от Американската национална асоциация на брокерите да публикуват данни за продажбите на жилища през декември 2019 г. Жилищният сектор в САЩ преживява „късен ренесанс“ през последните месеци благодарение на ниските лихви по ипотечните кредити и нарастващите доходи. Икономистите изчисляват, че през миналия месец са продадени 5,45 милиона жилища, което е с 1,9% повече от ноември. 

В същия ден има заседание и на Канадската централна банка. 

От своя страна ръководството на Европейската централна банка ще публикува изявление за паричната си политика в четвъртък.  Въпреки това участниците на пазара не очакват значителни импулси. Главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер коментира, че е "по-малко вероятно" Управителният съвет да реши да промени насоките си".

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард ще проведе пресконференция, на която се очаква да бъде предоставяна повече информация за актуализацията на институционалната стратегия. 

Също в четвъртък заседание ще има и Норвежката централна банка (Norgesbank). Не се очаква обаче промяна в лихвените проценти. 

В петък от IHS Markit ще публикуват изследванията си за бизнес активност по целия свят през януари. Очаква се индексът на мениджърите по поръчките PMI в САЩ да покаже много скромни забавяния както в сектора на промишлеността, така и в сферата на услугите. Въпреки това се очаква нивата на показателя да останат над линията от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още