Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Сривът в цените на петрола понижи инфлацията в САЩ през март

Базовият индекс на потребителските цени се е понижил за първи път от десетилетие

Сривът в цените на петрола понижи инфлацията в САЩ през март

Снимка: Bloomberg

Ръстът на инфлацията в САЩ се е забавил рязко през март, а базовият показател за потребителските цени е отчел първия си спад на  месечна база от десетилетие, информира Bloomberg.

Индексът на потребителските цени е отчел спад от 0,4% на месечна и ръст от 1,5% на годишна база през март спрямо повишението от 2,3% през февруари. Причината за това е най-голямото понижение в цените на енергията за последните пет години след срива в цените на петрола, показаха данните на Министерството на труда, публикувани в петък.

Още по темата

Базовият индекс, който изключва цените на волатилните продукти, е отчел спад от 0,1% на месечна база за първи път от началото на 2010 г. и понижение от  2,1% на годишна база.

Цените на самолетните билети са записали рекорден месечен спад от 12,6%, тези на облеклата са намалели с рекордните 2%, а пазарните стойности на новите автомобили са спаднали с 0,4%. Разходите за храна от друг страна са нараснали с 0,3%.

Още по темата
Цените на енергията са намалели с 5,8% спрямо предходния месец, след като разходите за бензин са се понижили с 10,5%, отчитайки най-големия си спад за последните четири години.

Икономистите очакват годишното ускорение на инфлацията да се забави, но да не премине в дефлация.

Отделен доклад на Министерството на труда, публикуван в петък, показа, че средните доходи на час труд, приспособени към промените в цените, са се повишили с 1,6% на годишна база през март.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Излишните парични резерви в еврозоната надхвърлиха рекордните 3 трлн. евро