IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статуквото в Анкара призовава за „нов и справедлив“ валутен режим

Това „трябва да бъде една от най-важните точки от дневния ред“, смята лидерът на ПНД Девлет Бахчели

17:44 | 17.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция трябва да работи по „нов и справедлив“ подход за управлението на обменния валутен курс на лирата, който по-добре да отговаря на икономиката на страната и на нейните граждани, посочва Девелт Бахчели, ключов поддръжник на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД), близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР),  заяви по време на събитие в Истанбул в неделя, че страната се нуждае от нов валутен режим, който да защитава икономическите отношение на Турция и да канализира нейните ценности.

Това „трябва да бъде една от най-важните точки от дневния ред“, споделя Бахчели. 

Скорошните колебания в стойността на турската лира са били предназначени „да навредят на политическата и икономическата структура на нашата страна“, посочва още той, като добавя: „Това очевидно е знак за конфронтация“.

Въпреки катастрофалното представяне на турската лира в рамките на миналата година и последвалите месеци на пазарни сътресения, Турция се придържа към плаващ обменен курс на своята валута, давайки многократни уверения, че контролът върху капитала не е опция.

Все пак турските власти започнаха да предприемат все по-засилен подход на интервенция, като се стремят да стабилизират лирата, въвеждайки данък за продавачите на чуждестранна валута и забавяне на сетълмента за някои покупки на физически лица.

В отговор на понижаването на държавния кредитен рейтинг на Турция от страна на кредитната агенция Moody’s Investor Service Министерството на финансите на страната заяви в събота, че държавата никога няма да изостави своя плаващ валутен курс и ангажимента си относно свободното движение на капитали.

Партията на националистическото действие, водена от Бахчели, беше съюзник на Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган по време на последните местни избори.

Ердоган, който отдавна е привърженик на нетрадиционните икономически политики, обвини банкерите, че създават прекомерно търсене на „твърда“ валута и правят подвеждащи прогнози за валутните курсове преди местните избори, които се проведоха през март.

Инвеститорите очакват турската валута да остане сред най-нестабилните в света, като тримесечната ѝ волатилност се задържа на най-високото си равнище при развиващите се икономики след аржентинското песо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още