IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокхолмската борса даде зелена светлина на биткойна

Ходът е своеобразна революция и проправя пътя на криптовалутата към капиталовите пазари в Европа, смятат експерти

15:02 | 18.05.15 г. 2
Стокхолмската борса даде зелена светлина на биткойна

Стокхолмската фондова борса стана първата в света, която започна да приема вложения в най-популярната виртуална валута биткойн, пише ТАСС.

Търговията с актива получи одобрението на местната комисия за финансов надзор. Сертификатът Bitcoin Tracker One е регистриран от базирания в шведската столица доставчик XBT Provider AB.

Според мнозина ходът е своеобразна революция и проправя пътя на най-популярната криптовалута към капиталовите пазари на Статия континент.

В същото време шведски експерти предупреждават за рисковете при покупка на ценни книжа, деноминирани в електронното парично средство.

"Обезпокоен съм, че хората влагат твърде много доверие в биткойна. Да, в действителност това е споразумение между купувача и продавача... Може да спечелите, но можете и да изгубите всичко. Рискът е, че някои играчи купуват твърде много валута по политически причини", казва икономистът Клаес Немберг.

Биткойнът – най-известната криптовалута в света, води своето начало от януари 2009 г. Тя е базирана на софтуерен онлайн код, който не се регулира от която и да е държава или надзорен орган в света. Една от характеристиките на биткойна е, че гарантира пълната анонимност на лицето или групата от хора, които правят покупки с него. През миналата година чрез виртуални валути са осъществени над 60 хил. онлайн покупки по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
phlex
преди 8 години
биткойн протоколът е отворен и всеки може да го ползва.. както http
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
А какво точно е "софтуерен онлайн код"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още