IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от рецесия ограничава възходящото движение при петрола*

Цената на златото тръгна надолу във вторник, след като вчера отбеляза едномесечен връх

09:52 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола отбелязват повишения във вторник най-вече заради ограниченията в предлагането, но признаците за рязко икономическо забавяне и дори потенциална рецесия ограничават възходящото движение на пазарите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,68% до 59,22 долара за барел. Сортът Брент повишава стойността си с 0,16% до 67,32 долара за барел.

Цените на петрола като цяло получават подкрепа от началото на 2019 г. от усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заедно с други държави извън картела, включително Русия, да намалят производството си с 1,2 млн. барела на ден. Друг фактор, свързан с ограничаване на предлагането, са американските санкции срещу Венецуела и Иран.

Все още анализаторите смятат, че цените на петрола ще останат по-високи освен ако не се стигне до забавяне на икономическия растеж, което според някои скоро може да се превърне в рецесия и да намали потреблението на гориво.

„Рисковете от рецесия са се повишили до най-високото си ниво от 2008 г. насам“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank.

Последните производствени данни от Азия, Европа и Северна Америка показват рязко забавяне на икономиката.

„Глобалният растеж на производството се забави до ниво от 1% през последното тримесечие, като не само в Китай, но изобщо индустрия в Азия като цяло се свива“, заявиха от американската инвестиционна банка JPMorgan Chase Bank.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,47% до 1322,80 долара за тройунция, след като вчера отбеляза едномесечен връх. Останалите метали също се търгуват на червена територия, докато какаото поскъпва с над 2%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,10% до 96,54 пункта. Доларът поскъпва с 0,15% спрямо йената до 110,13 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,15% до 0,7123 долара.

* Информацията е актуална към 9:21 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още