IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната активност във Великобритания достигна четиримесечен връх

Новите работни места през ноември дадоха тласък на сектора

14:55 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителната активност във Великобритания нараства с най-бързите си темпове от четири месеца насам през ноември благодарение на строежа на жилищни и търговски сгради. Въпреки това притесненията около Brexit продължават да се отразяват върху прогнозите на компаниите за идната година.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в строителството на IHS Markit/CIPS нараства до 53,4 пункта от 53,2 пункта месец по-рано, оборвайки прогнозите на Ройтерс за спад до 52,5 пункта.

Особено силен ръст се наблюдава при откриването на нови работни места в строителството този месец - това е и най-бързият темп на растеж от декември 2015 г. насам.

Сходни данни за производствения сектор, публикувани в понеделник, също изненадващо опровергаха прогнозите. Производството успя да се оттласне през ноември от 27-месечното си дъно, тъй като новите поръчки растат, а фирмите увеличават запасите си, за да се предпазят от рисковете, свързани с Brexit.

Доверието на бизнеса също набира скорост, но въпреки това опасенията около излизането на Великобритания от европейския съюз остават.

„Респондентите в проучването масово коментираха, че свързаната с Brexit несигурност е възпрепятствала оптимизма на бизнеса“, посочва Тим мур, икономист на IHS Markit.

Британският премиер Тереза Мей е изправена пред предизвикателството да извоюва подкрепата на парламента си за своето споразумение за развод с Брюксел, което трябва да бъде гласувано на 11 декември. Без подкрепата на депутатите Великобритания рискува да напусне ЕС без сделка, което според Английската централна банка ще доведе до икономическа катастрофа.

Източник: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още