IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на Стария континент се е свило в края на 2021 г.

Строителната продукция в еврозоната е намаляла с 4% на месечна база през декември, а тази в ЕС - с 3,1 на сто

16:12 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Строителството в Европа се е свило в края на миналата година, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

Производството в строителството е намаляло с 4% в еврозоната и с 3,1% в Европейския съюз (ЕС) през декември 2021 г. спрямо ноември 2021 г. За сравнение, през ноември продукцията в строителството е отбелязала спад от 0,2% в еврозоната, докато в ЕС тя е нараснала, макар и незначително, с 0,1 на сто на месечна база.

През декември строителството в еврозоната е намаляло с 3,9% на годишна база, докато в ЕС то се е свило с 1,8%.

строителство строителство

Източник: Евростат

Средният размер на продукцията в строителството през цялата 2021 г. спрямо предходната година е нараснал с 5,2% в еврозоната и с 4,8% за страните членки на ЕС.

Месечно сравнение на база строителен сектор и държава членка

В еврозоната сградното строителство се е свило с 4,5% спрямо ноември, а гражданското с 1,9 на сто. В ЕС гражданското строителство също е отбелязало спад от 1,3 на сто, докато сградното е намаляло с 3,6 на сто през декември на месечна база.

Сред държавите членки на блока, за които има налични данни, най-голям месечен спад е отчетен при строителната продукция в Австрия (-8,1%), Германия (-7,3%) и Франция (7,0%). Най-голям ръст се вижда вУнгария (+7,2%), Швеция (+4,6%) и Белгия (+3,2%).

Годишно сравнение на база строителен сектор и държава членка

На годишна база сградното строителство в еврозоната се е свило с 4,6%, докато гражданското се е увеличило с 0,7 на сто.

Що се отнася до ЕС, сградното строителство е намаляло с 2,1%, а гражданското е нараснало с 1,7%.

Сред държавите членки на блока, за които има налични данни, най-голямо годишно понижение на показателя е отчетено в Германия (-13,6%), Словения (-6,4%) и Австрия (-4,3%). Най-голям ръст е имало в Унгария (+29,0%), Италия (+19,3%) и Швеция (+9,6%).

Данните за България показват, че през декември строителната продукция у нас е намаляла с 0,3% на месечна база. За сравнение, през ноември показателят е отбелязал ръст от 1,9%. На годишна база строителството е нараснало с 1,4% спрямо повишението от 3,2% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още