IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студеното време охлади и продажбите на дребно в САЩ през февруари

Намалението с 3% на общите приходи от търговия на дребно последва ревизиран нагоре скок от 7,6% през януари

16:34 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през февруари, когато неблагоприятното зимно време обхвана големи части на страната, довеждайки до временен спад в търсенето, който може да се ускори през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Намалението с 3% на общите приходи от търговия на дребно последва ревизиран нагоре скок от 7,6% през януари, което е най-силният ръст за седем месеца, показват данните на Министерството на търговията. Средната прогноза в проучване на икономисти на Bloomberg беше за спад от 0,5% през февруари.

продажби продажби

Търговията на дребно беше ограничена през февруари, но все пак общите продажби на дребно остават доста над нивата преди пандемията и са готови да се ускорят през второто тримесечие, тъй като американците получават нов кръг от помощи от федералното правителство.

Икономистите - включително тези от Goldman Sachs Group Inc. и Bloomberg Economics - преразгледаха прогнозите си за брутния вътрешен продукт за 2021 г. тази седмица, като отбелязаха, че законопроектът за стимули на президента Джо Байдън от 1,9 трилиона долара, подписан миналата седмица, ще насърчи икономическия растеж през втората половина от тази година.

В допълнение към правителствените помощи и по-топлото пролетно време, потребителските разходи през следващите месеци ще бъдат подхранвани и от облекчаването на ограниченията заради Covid-19 и ускоряването на темпа на ваксинациите.

Тексас, Мисисипи и Уайоминг вече обявиха плановете си да върнат своите икономики до пълния им капацитет този месец, а Байдън миналата седмица нареди всички възрастни да получат достъп до ваксинации до 1 май.

Единадесет от 13-те категории на дребно регистрираха спад през февруари, включително беше отчетен спад от 4,2% при търговците на моторни превозни средства.

Други данни от Министерството на труда показват, че цените на вноса са скочили с 3% през февруари спрямо година по-рано, което е най-голямото увеличение от октомври 2018 г. насам, тъй като цените на петрола нараснаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още