Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Суровините оскъпиха производството в Китай с най-бързия темп от 12 години

Потребителските цени са се повишили с 1,3% през май - най-големият ръст на годишна база от осем месеца

Суровините оскъпиха производството в Китай с най-бързия темп от 12 години

Снимка: Bloomberg

Китайските производствени цени през май се повишиха с най-бързия си годишен темп от над 12 години поради скока в цените на суровините, подчертавайки световния инфлационен натиск в момент, когато властите се опитват да съживят растежа, засегнат от COVID, съобщи Ройтерс.

Инвеститорите са все по-притеснени, че стимулиращи мерки заради пандемията могат да ускорят световната инфлация и да принудят централните банки да затегнат политиката, което потенциално би ограничило възстановяването.

Индексът на цените на производител (PPI)  се е увеличил с 9%, съобщи националната статистическа служба,  след като цените се отлепиха от миналогодишните дъна заради пандемията.

Повишаването на индекса през май, най-бързият месечен ръст на годишна база от септември 2008 г., се дължи на значително увеличение на цените на суровия петрол, желязната руда и цветните метали.

Анализатори в анкета на Ройтерс очакваха PPI да нарасне с 8,5% след увеличение от 6,8% през април.

Малко след данните за инфлацията властите увериха, че ще следят движението на цените на стоките и прогнозите за цените, за да поддържат спокойствието на пазарите.

„Притеснението е, че PPI може да се движи нагоре за продължителен период от време, което би създало икономически главоболия, ако фирмите надолу по веригата не успеят да поемат по-високите разходи“, каза Ни Уен, главен икономист в Hwabao Trust.

Нарастването на PPI все още не допринася значително за потребителската инфлация, което означава, че китайската централна банка засега едва ли ще се тревожи за това.

Потребителските цени са се повишили с 1,3% през май - най-големият ръст на годишна база от осем месеца. Данните обаче са под очакванията за ръст от 1,6%. Така потребителската инфлация остава доста под официалната цел на правителството от около 3%.

Данните за китайската инфлация излизат само ден преди тези за равнището на цените в САЩ в четвъртък, които инвеститорите следят внимателно, притеснявайки се, че поредното силно ускорение може да окаже натиск върху Федералния резерв да започне да мисли за намаляване на стимулите.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Петър Петров: ЕЦБ гради буфер в новата си инфлационна политика