IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква БВП на Русия да се повиши до 1,2% през 2019 г.

Според международната финансова организация ръстът на потребителските заеми в страната не е признак за предстояща криза в банковия сектор

11:54 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната банка прогнозира брутният вътрешен продукт на Русия през тази година да се повиши до ниво от 1,2%, като може да достигне 1,8 на сто през 2020 г., съобщава ТАСС.

„Общите перспективи за растеж на Русия за 2019-2021 година остават скромни от 1,2% до 1,8 на сто за периода, в съответствие с настоящите потенциални тенденции за растеж. Ръстът на БВП през 2019 г. се очаква да бъде 1,2%. Продължаващите съкращения при производството на петрол и влошаването на външната среда (което се отразява на растежа при износа) са фактори, които подтискат растежа на БВП през второто тримесечие в допълнение към пониженото вътрешно търсене. А по-стегната парична политика и ускоряването на прилагането на националните проекти оказва тежест върху ръста през второто тримесечие“, се посочва в доклада на банката. 

Според Световната банка обаче, въпреки тези тенденции, очаква слабата динамика на растежа през първото полугодие да повлияе на годишния растеж чрез ефекта на пренасяне.

„Очаква се растежът на БВП да се ускори до 1,8% през 2020 г. и 2021 г.“, добавят от банката.

Тя прогнозира, че ръстът при потреблението на домакинствата ще се възстанови след забавянето през тази година.

„Очаква се реализирането на националните проекти да подпомогне инвестиционното търсене“, посочват от Световната банка.

В същото време, според базираната във Вашингтон международна финансова организация, Русия се изправя срещу вътрешни и външни рискове.

Рисковете относно икономическия растеж на страната се дължат на потенциалното разширяване на санкциите, подновяването на финансовите сътресения в развиващите се пазари и възможния рязък спад при цените на петрола.

„Скорошното увеличаване на кредитите за домакинствата може да се окаже риск за финансовата стабилност в случай на влошаване на макроикономическата среда. Ръстът на инвестициите зависи от успешното и ефективно изпълнение на правителствените инвестиционни инициативи“, се посочва още в доклада, който добавя, че „ако текущите национални проекти се изпълняват ефективно, те могат да допринесат за ускоряване на потенциалния растеж, но едва след 2021 г.“.

Влиянието на националните проекти

Ефективното прилагане на тези проекти може да помогне на Русия да увеличи размера на своя брутен вътрешен продукт, посочват от банката.

БВП на страната остава на ниво от 0,8% през първото тримесечие на годината. Министерството на икономиката и развитието очаква този показател да нарасне до 1,3% през 2019 г. и да достигне 2% през 2020 г., като тенденцията е да се повиши с 3,3 на сто до края на 2024 г.

Инфлацията

Инфлацията при потребителските цени в Русия може да се върне до целта на Руската централна банка от 4% в периода 2020-2021 г.

„Подкрепен от относително високите петролни цени, основният правителствен бюджет се очаква да остане в излишък през 2019-2021 г. Инфлацията при потребителските цени достигна своя връх през март 2019 г“, подчертават от Световната банка.

Тя очаква инфлацията да се забави до края на годината, отчитайки средна стойност от 5% на годишна база.

В същото време Руската централна банка очаква нивото на инфлацията за 2019 г. да бъде 4,3%.

Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още