IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка отпусна заем от 1 милиард долара на Китай

Според представителите на САЩ тази стъпка е неправилна

13:39 | 06.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Архив на Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Архив на Ройтерс

Световната банка съобщи, че бордът й е приел в четвъртък нов план за подпомагане на Китай с 1 милиард до 1,5 милиарда долара в заеми с ниски годишни лихви и матуритет до юни 2025 г. Tова се е случило въпреки възраженията на министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин и няколко американски законодатели, информира CNBC.

Манучин заяви пред Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ , че е възразил срещу плана, обявен в сряда, добавяйки, че иска Световната банка да изключи Китай от своите програми за заеми за страни с ниски и средни доходи.

Петгодишният план за кредитиране беше публикуван в четвъртък следобед, след като бордът на Световната банка „изрази широка подкрепа“ за помощта на заема при развитието на структурните и екологичните реформи в Китай. Институцията отпусна заем на Китай на стойност 1,3 милиарда долара през фискалната 2019 година. Новият план изисква кредитирането „постепенно да намалее“ от предходната си петгодишна средна стойност от 1,8 милиарда долара.

Но според Манучин спадът в кредитирането не е достатъчно бърз. Американският министър на финансите твърди, че Китай е твърде богат за подобна международна помощ, тъй като, от своя страна, той заема стотици милиарди долари на по-бедните страни чрез инициативи като „Един пояс, един път“.

Законодателите на САЩ също все по-често изразяват опасения, че средствата на американските данъкоплатци, отпуснати чрез Световната банка на Китай, улесняват нарушаването на човешките права и подпомагат нелоялната икономическа конкуренция от страна на Поднебесната империя.

Председателят на финансовия комитет на Сената Чарлз Грасли цитира предполагаемите нарушения на правата на човека в Синдзян, свързани с лагерите за задържане на мюсюлмански уйгури, като част от критиката си за планирания заем.

„Световната банка не трябва да дава заеми на заможни страни, които нарушават правата на своите граждани и се опитват да доминират военно или икономически над по-слабите страни“, каза Грасли.

Конгресменът Антъни Гонзалес, републиканец от Охайо, който предложи законодателство за ограничаване на финансирането на Световната банка за Китай, добави: „За мен дори един долар от нашите данъкоплатци, отпуснат на Китай, е твърде много“.

Въпреки че Съединените щати имат ефективно право на вето върху основните решения на борда, като увеличаване на капитала и назначения в ръководството, последният план за заем за Китай не изисква гласуване с единодушие.

Световната банка заяви, че 5-годишният заем за Китай ще бъде насочен към насърчаване на пазарните и фискални реформи с оглед подпомагане на развитието на частния сектор; насърчаване на по-екологичния растеж чрез намаляване на замърсяването и ограничаване на въглеродните емисии; и увеличаване на достъпа на китайските граждани до здравни и социални услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Това май е фалшива новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още