IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Развиваща се Азия ще нарасне със 7,1% през 2014 г.

Bъзстановяването на търсенето от индустриалните държави ще стимулира икономическия растеж на зависещите от износа азиатски страни

09:17 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка: Развиваща се Азия ще нарасне със 7,1% през 2014 г.

Световната банка (СБ) прогнозира, че тази година възстановяването на търсенето от индустриалните държави ще стимулира икономическия растеж на зависещите от износа страни в Азия, пише MarketWatch.

Според международната финансова институция развиващите се азиатски икономики ще нараснат със средно 7,1% през тази година. На практика прогнозата на банката остава като тази от 2013 г. Китай ще увеличи своя брутен вътрешен продукт (БВП) с 7,6% вместо със 7,7%, каквито бяха очакванията на СБ през 2013 г.

В доклада на международния кредитор се посочва, че процесът по намаляване на обема на покупките на активи от страна на Федералния резерв на САЩ, започнал тази година и който би трябвало след определен момент да покачи доходността по американските ценни книжа,  не е причинил големи загуби за азиатските пазари.

„Силният глобален растеж през тази година ще cпомогне за разширяването на региона при относително стабилни темпове, докато той се приспособява към затегнатите глобални финансови условия“, споделя вицепрезидентът на СБ за региона на Източна Азия Аксел ван Тротсенбург.

Въпреки това развиваща се Азия расте много по-бавно от средния темп на прираст от 8% в периода 2008-2013 г. СБ счита, че по-бавното завръщане към растежа в развитите икономики и по-бързото покачване на лихвените проценти по света ще означава, че Азия може и да не постигне заложените cи цели за икономически ръст.

Финансовата институция извежда на преден план високите нива на дълговете на домакинствата в страни като Индонезия, Тайланд и Малайзия. Задълженията им може да се увеличат, ако лихвите по света скочат.

Съществуват и други рискове. Сред тях са обръщането на посоката на чуждите капиталови потоци. Миналото лято, когато Фед за пръв път намекна, че ще изтегли постепенно паричните стимули, чуждите фондове отстъпиха от Азия, повличайки пазарите.

Според СБ гъвкавите валутни курсове в региона помагат на Азия да се справи с тези шокове. Като има отлив на капитали, курсовете падат, понижават вноса и увеличават дефицитите по текущите сметки на страните. Освен това повечето държави притежават адекватни резерви, с които да се справят с временните търговски и външни шокове, отбелязват още експертите на СБ.

Според мнозина икономисти съживяването на световната икономика от началото на годината досега не се е усетило в Азия така, както са очаквали. Не е ясно дали по-силният растеж на САЩ и излизането на Европа от рецесията през миналата година се дължат на нарасналото търсене на азиатски стоки.

Износът на Южна Корея, която е водещ износител на технологично и електронно оборудване, през първото тримесечие на 2014 г. нарасна само с 2,2% на годишна база, например. Само някои сектори се справиха по-добре като например износа на части за смартфони.

В първите два месеца на новата година общият експорт на Тайван се увеличи с 0,4% на годишна база, въпреки че износът на електронни компоненти скочи с 12,7%, показват данни на CLSA.

Според СБ в дългосрочен план азиатските икономики трябва да ускорят структурните реформи, за да повишат потенциалните нива на икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още