IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка сви прогнозата си за ръста на глобалния БВП през 2022 г.

Ръстът в броя на новозаразените с коронавирус и продължаващите проблеми с доставките ще забавят възстановяването на икономиката

19:07 | 11.01.22 г.
<p>
	<em>Централата на Световната банка във Вашингтон. Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Централата на Световната банка във Вашингтон. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Ръстът в броя новозаразени с коронавирус, свитата фискална подкрепа и продължаващите проблеми с доставките ще предизвикат по-голямо охлаждане на икономическото възстановяване през 2022 г., отколкото първоначално се очакваше, след като миналогодишната експанзия бе с най-бързия следрецесионен темп от осем десетилетия насам. Това е записано в доклад на Световната банка, цитиран от Bloomberg.

1 1

Източник: Bloomberg

Световният БВП може да се разшири с 4,1% тази година, което е под прогнозата от юни 2021 г. за 4,3% ръст, пише базираната във Вашингтон организация в своя доклад Global Economic Prospects. Очакванията са до 2023 г. годишният брутен вътрешен продукт да остане под предпандемичните тенденции в регионите с развиващи се икономики и такива с нововъзникващи пазари. За развитите икономики ножицата ще се свие.

„Предстои сериозно забавяне. Глобалната икономика на практика е на две различни авиописти – развитите икономики ще летят високо. Нововъзникващите пазари и развиващите се икономики летят някак по-ниско и изостават“, казва главният икономист в Prospects Group Айхан Косе.

Перспективите са влошени от това, което президентът на Световната банка Дейвид Малпас нарече „изключителна несигурност“. Рисковете включват ръст на новозаразените, инфлационни очаквания и финансов стрес в контекста на рекордно високите равнища на задлъжнялостта.

2 2

Източник: Bloomberg

Пред репортери Малпас изтъкна важността на опрощаването на дългове за развиващите се страни.

В развитите икономики високите нива на ваксинация и значителните фискални помощи са спомогнали за омекотяването на някои от икономическите ефекти на пандемията. Темпът на възстановяване на нововъзникващите икономи обаче е забавен заради затягане на финансовите условия и намаляла подкрепа.

Същевременно Световната банка повиши прогнозата си за икономиката на България, като вече очаква тя да се разшири с 3,3% през 2021 г., след като през юни прогнозира растеж от 2,6%. За 2022 г. се прогнозира ускоряване на ръста до 3,8% (спрямо юнската прогноза за 3,3%). Следва известно забавяне на нарастването на БВП до 3,6% през 2023 г., но въпреки това темпът е по-висок от предходната прогноза за 3,4%.

*Допълнена с данните за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още