IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът все още обожава зелените пари

През последните 5 години количеството долари в обращение е нараснало с 42% главно поради търсенето в Европа

12:25 | 08.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От началото на кризата през 2008 г. търсенето на 100 доларови банкноти в Европа се е увеличило рязко – поредното доказателство, че светът все още обожава зелените пари, а статутът им на валута за резерв остава непокътнат, пише Financial Times.

През последните 5 години количеството долари в обращение е нараснало с 42% главно поради търсенето в Европа, разкриват данни на Федералния резерв (Фед). Според една от оценките на Фед делът на американските пари, които са в обращение извън страната, е нараснал за същия период от около 56% до близо 66%.

„Когато през пролетта на 2010 г. европейската криза се задълбочи, количеството американски пари в обращение нарасна рязко“, коментира Джон Уилямс, президент на Фед в Сан Франциско.

“При това количеството долари в обращение продължава да нараства на фона на икономическата и политическата нестабилност, принуждаваща европейците да търсят убежище в зелените пари“, допълва той.

Все по-интензивното търсене на американки пари предполага, че хората се страхуват за сигурността на банките и бъдещето на еврото, но не и за инфлацията или евентуални фалити в САЩ.

Бюджетният дефицит на САЩ кара някои анализатори да говорят за дългова криза в страната.

Все пак най-силно търсене за американски долари се наблюдава в Аржентина и страните от бившия Съветски съюз. Облагането с данък на депозитите в Кипър, където много руснаци държат сметките си, вероятно ще породи нов интерес към зелените пари.

Повишеното търсене на долари беше факт още в деня, когато Lehman Brothers фалира през 2008 г.

През петте години до септември 2008 г. американските пари в обращение са нараствали със средно 3,8%, докато след това темпът на растеж е достигнал 7,5%.

“През 6-те месеца след фалита на Lehman Brothers през 2008 г. авоарите в 100 доларови банкноти са се увеличили с 10% или 58 млрд. долара“, отбелязва Уилямс.

Ниските лихвени проценти през последните години ви гарантират минимални загуби, ако предпочитате да държите активите си в кеш.

От друга страна търсенето на долари означава, че светът на практика предоставя гигантски безлихвен заем на САЩ.

Общото количество американски пари в обращение в размер на 1,175 млрд. долара финансира около 10% от националния дълг на САЩ и спестява на Вашингтон около 29 млрд. долара на година от лихви. Ако две трети от този кеш е извън САЩ, годишният подарък от останалия свят за Вашингтнон е в размер на 19 млрд. долара или колкото е приблизително брутният вътрешен продукт (БВП) на Кипър, допълва още Financial Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Срещу долари може да имаш почти всичко, което си пожелаеш.Ако почнеш да напъваш да плащаш в юани обаче веднага ще ти вдигнат цените с поне 10-15% заради това, че продавача (дори и китайския) предпочита да работи с долари. Само аз ли в този форум купувам от китайски сайтове? Някой да е видял на сайта на китайски продавач на първо място да не е цената в долари а нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Теорията си е теория ама все още във всяко кътче и във всяка дупка на планетата има 2 неща, които са сред най-желани, търсени и конвертируеми - асо-то от тестето и банкнота долар. Даже съдраните сомалийски пирати предпочитат предимно долари на камари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
Ясна е работата значи, едрият капитал се готви да напусне еврозоната, иначе защо ще са му $. За китайските пари не се и надявайте, че могат да се мерят с $, понеже почти цялата китайска индустрия е в ръцете на чужди компании, които ще се изтеглят веднага, щом цената на труда се покачи. Китай днес е роб на Америка, а не господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Абе по принцип си прав, само че това е истината, на която американците искат да вярваш. Всъщност американците не са най-силната икономика, а най-консумиращата такава и второ, американската армия напоследък не може да се похвали с велика победа над нещо. Да не говорим как са се изложили срещу "диваците" на ВиетКонг. Но иначе митът за най-великата икономика и армия е също един от многото балони, които съществуват зад океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Sakamano
преди 11 години
Ако никой не вярваше, доларът щеше непрекъснато да пада. Но не става така. Това все още е валутата, подкрепена от най-силната икономика и най-силната армия в света. Може би това някога ще се промени, но едва ли ще е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
toto 2
преди 11 години
Не знам дали някой вярва не тез глупости ,които сте преписали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още