IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на германската икономика ще се задълбочи през второто тримесечие

От германското икономическо министерство посочват, че възстановяването през втората половина на годината ще бъде бавно

15:37 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономиката на Германия ще се свие допълнително през второто тримесечие в сравнение с първото, предупреди в понеделник (15 юни) германското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс.

От министерството посочват, че възстановяването през втората половина на годината и след това ще бъде бавно.

Най-голямата европейска икономика беше скована от блокировки през март, като много компании прекратиха производствената си дейност, а магазините затвориха врати заради социалните мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус. 

Сега Германия е изправена пред най-мрачната рецесия след Втората световна война, след като икономиката ѝ се сви с 2,2% през първото тримесечие.

„Процесът на икономическо възстановяване ще отнеме време, защото епидемиологичните рискове остават и гражданите и компаниите реагират на тях“, заявиха от икономическото министерство в месечния си доклад.

Според институцията обаче най-лошото по отношение на щетите, нанесени от заразата, вече е преминало, посочвайки, че икономическото възстановяване е започнало още в края на май. Министерството се позовава на данните за април, когато износът и вносът на страната отчетоха най-големия си спад от 1990 г., когато започва отчитането на тези данни.

Все пак очакванията на икономическото министерство са за значителен спад при износа и вноса за цялата година.

Германското правителство се придържа към прогнозата за свиване на икономиката от 6,3% за годината, която обяви през април, но много икономически институти представят по-песимистични прогнози.

Планираната от правителството програма за стимулиране в размер на 130 млрд. евро може да увеличи икономическото производство в най-голямата икономика в Европа с 1,3 процентни пункта както през тази, така и през следващата година, съобщи институтът DIW миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още