IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на заводските поръчки в Германия са поредният сигнал за забавяне на растежа

Търговските спорове, рисковете около Brexit и по-слабото представяне на развиващите се пазари слагат спирачки на деветгодишния подем на германската икономика

12:10 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските фабрични поръчки отчетоха по-голям спад от прогнозите на икономистите, като това е и първото понижение от 4 месеца насам, съобщава Bloomberg. С тези данни се засилват сигналите за забавяне на темпа на растеж в най-голямата икономика в Европа.

Поръчките към заводите в Германия са се свили с 1% през ноември в сравнение с консенсусната прогноза в проучването на Bloomberg за спад от едва 0,1%. На годишна база търсенето намалява с 4,3%.

Бундесбанк прогнозира за 2019 г. съживяване както по отношение на частното потребление, така и на държавните разходи. От централната банка обаче предупредиха, че рисковете за спад са по-големи в сравнение с възможностите за по-бърз растеж. Ясно се вижда обаче, че напрежението в световната търговия се отразява на производството и в Германия.

Повече от половината малки и средни предприятия в страната смятат, че най-голямата икономика на Европа може да се свие през следващата година, затруднена от забавянето на световния растеж, търговските спорове и проблемите в автомобилен сектор. Постоянният недостиг на квалифицирана работна ръка е допълнителен фактор за по-нататъшно забавяне.

Търговските спорове, рисковете около Brexit и по-слабият растеж на развиващите се пазари слагат спирачки на деветгодишния подем на германската икономика, коментира Ройтерс.

Увеличението от 2,4% на вътрешните поръчки не успя да компенсира спада на поръчките от чужбина с 3,2%, причинен от особено рязкото понижение на търсенето в еврозоната с 11,6%.

Междувременно от други данни, публикувани в понеделник, стана ясно, че продажбите на дребно в Германия са нараснали с 1,4% на месечна база през ноември.

Германското правителство се надява, че намаляването на данъците за хората със средни и високи доходи, както и по-високите детски надбавки, които влизат в сила от януари, ще увеличат поребтлението, което измества износа като основен двигател на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още