IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните работни места в САЩ достигнаха рекордните 8,12 млн.

Броят на свободните работни места надвишава новите наемания с над 2 млн. – най-голямата разлика, регистрирана някога

18:39 | 11.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Свободните работни места в САЩ са се увеличили през март до рекорден брой, подчертавайки силния ръст на търсенето на работна ръка с ускоряване на програмата по ваксиниране в страната, съобщава Bloomberg.

Броят на свободните позиции се е увеличил до 8,12 млн. през третия месец от годината – най-високият, откакто се води статистиката от 2000 г. За сравнение през февруари броят бе от ревизираните в посока нагоре 7,53 млн., показват данни на министерството на труда.

Средната оценка на анализатори за Bloomberg бе за 7,5 млн.

Броят на свободните работни места надвишава новите наемания с над 2 млн. – най-голямата разлика, регистрирана някога, и показват трудностите пред настоящия пазар на труда. Много работодатели казват, че не могат да намерят служители за свободните си позиции заради страховете от зараза с коронавирус, трудности при отглеждането на деца и щедрите помощи за безработица.

Броят на хората, които доброволно са напуснали работа, се е увеличил до 3,51 млн., като напусканията се задържат на равнище от 2,4%. Разделите с работодателя, което включва както съкращения, така и напускане, намаляват до 5,32 млн. от 5,43  млн.

Все повече свободни позиции се отварят в настаняването и хранително-вкусувата промишленост, производството и строителството. Новите работни места в сектора на настаняването и хранително-вкусувата промишленост са 1 млн. през март, което е вторият по големина брой от началото на статистиката.

Новите назначения се увеличават до 6 млн. през март.

Данните за заетостта за април от миналата седмица показаха, че в САЩ са били открити 266 хил. нови работни места – много под очакванията на икономистите за 2 млн. По-слабото от очакваното увеличение на фона на рекордно високия брой свободни работни места показва, че намирането на работна ръка, а не търсенето, спира ръста на заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
нивото на инвесторовата журналистика не надхвърля нивото на троловете си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И за какво им е да бачкат при тия щедри помощи на калпак!Бидон-я щедър, печатницата щрака...Бомбата тик-так-а.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
А бензина при другаря Байдън от 2 стана 3$.Че и в момента имат криза за бензин.А де! Що няма статия защо?!Иначе за зелено, зелени и койни сме като Матросов на амбразурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още