IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енеригйни източници до 40%

Това трябва да стане до 2040 г., заяви вицепремиерът на страната Зорана Михайлович

22:35 | 17.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници от сегашните 3,5% на 40% до 2040 г. Това заяви сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович по време на конференция, цитирана от БГНЕС.

"Въпреки всички трудности, с които се сблъскахме, продължаваме да изпълняваме плана си, така че до 2040 г. поне 40% от мощностите ни да са от възобновяеми енергийни източници", посочи Михайлович.

Преди конференцията министърът заяви пред репортери, че са започнали преговори с Русия за нов договор за доставка на газ. "Това не са лесни преговори. Смятаме, че цената не може да остане на 270 долара за хил. куб. метра, но със сигурност ще бъде много по-ниска от 950 долара, каквато е пазарната цена", каза тя, като отбеляза, че се обмисля както удължаването на съществуващия договор до края на годината, така и подписването на нов.

От 1 януари "Газпром" започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. От Русия газът се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това той влиза в Сърбия чрез националната газопреносна система на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още