IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия предлага подкрепа на бизнеса в размер на 5 млрд. евро

Очаква се страната да изпадне в рецесия през тази година и да започне да се възстановява през следващата, заяви президентът Александър Вучич

13:10 | 30.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Сърбия Александър Вучич. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Ройтерс

Сърбия планира да предложи около 5 млрд. евро (5,54 млрд. долара) заеми и субсидии на бизнеса, за да помогне на компаниите да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса, заяви президентът Александра Вучич, цитиран от Ройтерс.

Освен това държавата ще извърши еднократно плащане от 100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 години, или на около 5 милиона души - целия електорат, посочи Вучич. 

Програмата за възстановяване, която президентът обяви късно в неделя, ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит през тази година, който ще бъде покрит от финансовите резерви и заеми. Първоначално се прогнозираше дефицитът да достигне 0,3% от икономическата продукция на Сърбия.

Досега 13 души в Сърбия, от 7 милиона население, са починали вследствие на коронавирус, а 741 са били заразени. За да се противопостави на епидемията, Сърбия въведе строги мерки, включително извънредно положение и блокиране за всички граждани.

Според плана, съгласуван с Международния валутен фонд (МВФ), публичният дълг на Сърбия не трябва да надвишава 60% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), който към края на 2019 г. е 52,4%, заяви Вучич пред сръбските медии.

„Ще имаме проблеми, но по-малко от други (страни)“, сподели президентът на Сърбия и добави, че повече подробности ще бъдат обявени във вторник.

Валутните резерви на Сърбия през февруари възлизат на 13,458 млрд. евро, което е по-малко от регистрираните 13,694 млрд. евро месец по-рано.

Икономиката на страната ще пропусне целта си за растеж от 4% през 2020 г. и ще се изправи пред рецесия, но Вучич добави, че Сърбия трябва да се върне към експанзията през 2021 г.

За подпомагане на възстановяването се очаква местните банки да „поставят“ около 2 млрд. евро във фонд, за който държавата да осигури допълнителни 1,25 млрд. евро гаранции. Фондът за развитие на Сърбия ще добави още 200 млн. евро.

„Искаме да вложим още повече пари в икономиката“, посочи Вучич, който е и ръководител на управляващата Прогресивна партия, която ще участва на парламентарните избори по-късно тази година.

Съгласно плана Сърбия ще прибегне до редица мерки, като корпоративни облигации за стимулиране на големите фирми, включително държавния телеком Telekom Srbije, производителя на енергия Elektroprivreda Srbije и националната авиокомпания Air Serbia JAT.UL.

Миналата седмица Fitch Ratings затвърди дългосрочните рейтинги на Сърбия на ниво BB+ и потвърди средносрочната си перспектива въпреки кризата, причинена от коронавируса.

Вучич заяви, че държавата ще използва 700 млн. евро за изплащане на минимални работни заплати в размер на 30 367 динара (288,58 долара) и ще позволи забавяне на плащания на данъци за микро и малките предприятия до трите месеца след края на извънредното положение, за да се избегне загуби на работни места.

„Искаме да повишим ликвидността ... на (малките) предприятия, ... на всеки фризьор, хлебар и таксиметров шофьор", категоричен бе Вучич.

За да компенсира въздействието на коронавируса, сръбската централна банка вече понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 1,75% и организира суап търгове за валута, за да добави ликвидност на местния междубанков пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Sokratus
преди 3 години
Агент007, кай нас рачията е кут 7лв!Видели са те богат и са ти качили цената!Вучич и Бойко се надпреварат кой е по по най!Ама има само един най най на света и ще ги бие през ръчичките, но първо трябва да се качи на столче!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хаха ... последно в сръбско ми предлагаха на един пазар литъра ракия за 5 евра ... не пия алкохол та не знам колко е ракия това за 5 евро ... та за доста време ще им стигне на непретенциозните , така мисля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
хахаха, като пораснеш ще почнеш да ги разбираш нещата ... и аз бях като теб и ние ядохме доматите с колците! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Ами че те са вложени в икономиката. Половината от тях държавата ще си ги върне под формата на данъци, а другата половина ще стимулират бизнеса чрез потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
На 5млн човека, това са 500млн евро., не мислиш ли, че вложени в икономиката им, биха могли да имат по-голяма стойност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Бидонойл
преди 3 години
Е, че колко са 100 еврака? За ракия дори не стигат. Ами мезенце? Това просто е малък жест, за да не протестират хората, че властите помагат само на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
"100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 години"Тия или са ударили от тотото или нямат представа какво да правят с парите си. Раздаването на пари, на калпак, никога не е било добра идея, няма и да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още