IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на домакинствата в САЩ нараства до 136,9 трлн. долара

В доклада на Фед обаче не се казва нищо за големите разлики между домакинствата с по-високи доходи и тези с ниски доходи, както и домакинствата с работа и тези без

19:50 | 10.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Състоянието на американските домакинства е нараснало до рекордните 136,9 трлн. долара в края на март, подкрепено от масивната държавна помощ, насочена към справяне с икономическите последици от разпространението на пандемията от коронавирус, показва доклад на Федералния резерв на САЩ.

Ръстовете на фондовата борса стимулират общото нарастване на състоянието на домакинствата, добавяйки 3,2 трлн. долара към техните активи през първото тримесечие. 

Растящите цени на жилищните пазари добавят около 1 трлн. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки последния доклад на централната банка на САЩ с фокус върху домакинствата и бизнеса.

Като цяло богатството на домакинствата в САЩ нараства с 5 трлн. долара спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Погледът върху състоянието на домакинствата предполага, че те са били стимулирани допълнително да увеличат своите разходи, тъй като нивата на новозаразени с коронавирус продължават да падат.

В доклада на Фед обаче не се казва нищо за големите разлики между домакинствата с по-високи доходи и тези с ниски доходи, както и домакинствата с работа и тези без.

Комбинираната държавна помощ от двата пакета възлиза на 2,8 трлн. долара и включва пари за малкия бизнес и местните власти, както и допълнителни 300 долара седмична помощ за безработните, въпреки че сумите, изплатени след март, ще се отразят чак в следващия тримесечен доклад на Фед.

Проучването показва, че общият дълг на домакинствата се е увеличил през първото тримесечие с годишен темп от 6,5% в сравнение с 6,2-процентния ръст през четвъртото тримесечие, тъй като ръстът на ипотечните заеми се ускорява.

Ръстът на нефинансовите заеми за бизнеса се ускорява до 4,4% годишно, в сравнение с темпа от 1,1% през предходното тримесечие. Държавните заеми нарастват с 6,5% на годишна база спрямо 10,9% през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Брей, и тука *** станало неприлична дума.Шшш инвестор, земете се в ръце бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е да ама бият *** и дължат 1 трлн на Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още