IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресение на турските пазари преди ключовите местни избори

Индексът Borsa Istanbul 100 записа най-лошия си ден от юли 2016 г.

18:33 | 27.03.19 г. 7
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп ЕрдоганСнимка: Ройтерс

Сътресенията във финансовата система на Турция се разрастват, като фондовият пазар отбеляза рязък спад, а разходите по обслужването на дълга растат, съобщава Wall Street Journal.

Индексът Borsa Istanbul 100 се понижи в сряда с 5%, като записа най-лошия си ден от юли 2016 г., а доходността по деноминираните в долари турски държавни ценни книжа намаля. Лирата прекъсна ралито си в предходната сесия и се търгува с понижение от 2,2% спрямо долара в сряда.

Трусовете идват броени дни преди важните местни избори, на които партията на президента Реджеп Ердоган ще се бори за властта в ключови градове като Истанбул и Анкара. На фона на влошаването на икономическото положение, растящата инфлация и увеличаването на безработицата той предупреди, че ще накаже спекулантите.

Анализатори и инвеститори казват, че властите са предприели мерки срещу късите продажби или залагания срещу валутата на международни валутни пазари, особено в Лондон.

„Изглежда, че мерките дават нежелани резултати“, казва Ричард Сигъл, анализатор на нововъзникващите пазари в Manulife Asset Management. „Колкото повече позволяват напрягане на ситуацията, толкова по-голям е рискът тя да излезе извън контрол“, допълва Сигъл.

Говорител на турското финансово министерство отрече правителството на страната да е инструктирало банките да ограничат достъпа до турски лири за участниците на суаповия пазар или на други пазарни сегменти.

Напрегнатата политическа обстановка в Турция преди изборите допринася за негативните настроения, казват анализатори.

„Местните избори този уикенд са смятани за референдум за Ердоган. Ако той загуби Истанбул и Анкара, въпросът е дали ще развърже кесията, за да стимулира икономиката. Пазарът няма да хареса това, той иска да вижда трайна дисциплина“, казва Удай Патнайк, ръководител на отдел „Дългове на нововъзникващите пазари“ в LGIM.

Според анализатори дори мерките за ограничаване на късите продажби ще осигурят само кратко облекчение заради влошаващите се перспективи за турската икономика. Разпродажбите на валутата се дължат и на факта, че много турци продават лири, за да държат спестяванията си в чужда валута.

„Основната причина е свързана с макроикономическите дисбаланси в Турция, запазването на високата инфлация и нежеланието на централната банка да повишава още лихвените проценти, при това бързо, ако е необходимо“, казват анализатори на Commerzbank. „Този вид намеси няма да предотврати отслабването на лирата“, смятат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
При сходен съществен причинител, ситуацията в Турция е сходна с тази в България през 1996 г.Първичният източник за нарастващите щети в Турция са възникващите щети от работата на Турската централна банка.Нарастващата опасност от катастрофална криза в Турция ще е прекратена до 2 часа след като се приложи обществено предпазване спрямо щети от работата на Турската централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Тук грешиш. А ти ходил ли си някъде извън курортите и посещаваните от туристи места? Недей да се подлъгваш по външния вид - в новите модерни сгради не живеят нови модерни хора. Не че имам нещо против турците, дори им се възхищавам на някои от качествата им. Но ако говорим за напредничави хора, това със сигурност не са те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Бай Ердо може да загуби (вероятно вече я е) само европейската част на Турция, а на фона на останалото, не е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
До 2 Явно никога не си бил в Турция....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
пак си прекалил с пърцуцата, хахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Откъде ще дойде това ново и образовано поколение? От училищата, където Ердоган ги кара да учат за Aллax, вместо за Дарвин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
lyusien
преди 5 години
Ердоган вероятно ще загуби големите градове Истанбул Анкара Измир и причина вероятно ще бъде лошото икономическа обстановка в Турция Икономическите закони деистват независимо от съзнанието и желанието на хората и когато правилата се нарушават икономическите облаци се сгъстяват В Турция навлиза едно ново младо образовано поколение и бъдещето е тяхно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още