IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд остави основната лихва без промяна на рекордно ниско ниво

Централната банка иска да предпази икономическото възстановяване в страната от заплахата на протекционизма

12:27 | 08.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тайландската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво, за да предпази икономическото възстановяване в страната от заплахата на протекционизма, съобщава Bloomberg.

Еднодневната репо лихва остава на ниво 1,5%, а решението беше взето единодушно от членовете на Комисията по парична политика и оправда очакванията на всички 22 икономисти, анкетирани от Bloomberg. 

Паричната политика трябва да остане гъвкава”, пише в изявлението на регулатора. Банката посочва като рискове политиките на САЩ в икономиката и търговията. Централната банка е в готовност да използва редица инструменти, за да гарантира, че паричните условия подкрепят икономическото възстановяване и гарантират финансова стабилност.

Икономическият растеж в Тайланд изостава от този в други държави в Югоизточна Азия. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира експанзия от 3,3% тази година.

Нарастващият протекционизъм в САЩ помрачава перспективите пред износа от Тайланд, който генерира повече от половината от БВП в азиатската държава. Частните инвестиции остават слаби.

„Поскъпналата тайландска валута вероятно няма да се отрази добре на икономическото възстановяване“, посочва централната банка. През изминалия месец тайландският бат поскъпна с около 1,8 на сто и се нарежда сред най-добре представящите се валути в Азия. Регулаторът възнамерява да държи инфлацията между 1% и 4% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още