Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Технологичните продукти подкрепят възстановяването на търговията в Южна Корея

Износът за САЩ се свива с 2,3%, докато доставките до ЕС се увеличават с 14%, а тези за Япония и Китай намаляват съответно със 17% и 4,6 на сто

Технологичните продукти подкрепят възстановяването на търговията в Южна Корея

Снимка: Bloomberg L.P.

Предварителният прочит на данните за търговията в Южна Корея показва спад на износа през октомври, дължащ се на по-малкия брой работни дни, докато среднодневните доставки продължават да се възстановяват на фона на устойчивото търсене на технологични продукти, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Износът на страната спада с 5,8 на сто през първите 20 дни на месеца спрямо същия период през 2019 г., показват митническите данни, публикувани в сряда. Обемът на среднодневните доставки все пак се повишава с 5,9%.

Търговските данни за Южна Корея служат като барометър за глобалното търсене. Нарастването на дневните доставки предполага, че търсенето в чужбина бавно се възстановява, тъй като страните се адаптират към новия начин на живот в условия на коронавирус.

Микропроцесорите, произвеждани в Южна Корея, са сред най-големите печеливши от дистанционната работа, наложила се покрай пандемията и обучението от вкъщи. Очаква се износът на страната да получи силен тласък и от продължаващото икономическо възстановяване на Китай, най-големият търговски партньор на страната.

„Увеличението на основните продукти на (Южна) Корея, като полупроводниците, трябва да спомогне за поддържане на растежа на общия износ“, коментира Лий Джей-сун, анализатор в Hana Financial Investment Co.

Доставките на микропроцесори от Южна Корея се увеличават с 12% през периода 1-20 октомври въпреки по-малкия брой работни дни, докато износът за Китай спада с 4,6%.

Националният празник в страната Chuseok (Чусок) се падна на 30 септември-2 октомври, което вероятно е повлияло негативно на данните за търговията в началото на октомври. Износът за САЩ се свива с 2,3%, докато доставките до Европейския съюз (ЕС) нарастват с 14%, а тези за Япония намаляват със 17%.

Доставките на автомобили в чужбина отчитат спад от 7,6%, докато износът на петролни продукти се свива с 42%. Продажбите на компютърни устройства нарастват с 11%.

Общият внос на Южна Корея спада с 2,8% през първите 20 дни на месеца.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед: Възстановяването остава умерено, но има някои забавяния