IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на покупки на дълг от ЕЦБ се бави въпреки пазарните вълнения

Портфейлът от облигации на ЕЦБ по пандемичната ѝ програма за покупки (PEPP) се е увеличил с нетните 11,9 млрд. евро през седмицата до 3 март

18:25 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е забавила темпа на растеж на своите покупки на облигации за втора поредна седмица въпреки интереса към дълг от последните седмици.

Портфейлът от облигации на ЕЦБ по пандемичната ѝ програма за покупки (PEPP) се е увеличил с нетните 11,9 млрд. евро през седмицата до 3 март, показват данни, публикувани в понеделник. Това е спад спрямо 12 млрд. евро седмица по-рано и под 18,1 млрд. евро средно, откакто програмата започна миналата година, съобщава Financial Times.

ЕЦБ обеща да използва стимули, включително РРЕР, за да поддържа „благоприятни финансови условия“ за бизнеса и домакинствата в еврозоната. В резултат на това анализаторите очакваха данните да покажат по-голямо увеличение на нетните покупки на фона на търговията от последните седмици, която понижи цените и вдигна доходността.

Вместо това данните показват, че ЕЦБ е предпочела да не отговаря на растящите разходи с останалия неизползван почти 1 трлн. евро от програмата си.

От централната банка на еврозоната посочват, че седмичните данни са „засегнати от сезонни фактори, най-вече обратни изкупувания“.

„Наскоро имаше по-големи обратни изкупувания, които намалиха нашите нетни покупки и временно забавиха увеличението на нашия портфейл от облигации“, посочват от банката.

Пазарната реакция след публикуването на данните бе относително слаба. Първоначално доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа нарасна леко до -0,29%, но към 16:30 ч. българско време тя намалява до -0,311%. При 10-годишните италиански държавни ценни книжа доходността също се свива минимално до 0,692%.

Разпродажбите на пазара на облигации се пренесе от САЩ към Европа, подхранени от надеждите, че по-бързото икономическо възстановяване отвъд Океана ще стимулира инфлацията.

Икономиката на еврозоната обаче все още потисната от ограниченията за борба с коронавируса и производството и инфлацията се възстановяват по-бавно, което накара някои в ЕЦБ да предупредят, че увеличаването на кривата на доходността не е оправдано и не е желателно на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още