IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на цените на едро в Япония достигна 41-годишен връх

Поскъпването на суровините може да принуди японските компании да прехвърлят разходите върху потребителите

11:35 | 16.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yen Duong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Цените на едро в Япония са нараснали с 10% на годишна база през април, достигайки рекорден темп на растеж, след като поевтинялата японска йена и войната в Украйна доведоха до поскъпване на суровините и енергоносителите, пише Ройтерс.

Темпът на растеж на ценовия индекс на корпоративните стоки - измерващ промяната в цените, които компаниите си начисляват една на друга за стоките и услугите си - е достигнал най-голямото си годишно повишение в рамките на месец, откакто се води статистиката от 1981 г.

За сравнение - през март ревизираното повишение е било в размер на 9,7%. Отчетеният през април ръст е надминал и медианните пазарни прогнози за увеличение от 9,4%.

За разлика от други централни банки, за които един от основните проблеми е инфлацията, Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да поддържа паричните стимули и ниските лихвени проценти поради вижданията, че ускоряването на инфлацията не води до покачване на дългосрочните инфлационни очаквания до целта от 2 на сто.

"Компаниите се опитват да поемат нарастващите разходи чрез корпоративни усилия, но от миналата година нататък стана по-трудно да го правят", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin. "Те няма да имат друг избор, освен да прехвърлят тези разходи", смята икономистът.

Японските компании не бързат обаче да повишават цените, тъй като лекият ръст на заплатите не спомага подобряване на потребителските нагласи и вместо това прави японците по-предпазливи към ценови увеличения.

Миналия месец ЯЦБ прогнозира, че основната потребителска инфлация ще достигне 1,9% през настоящата фискална година - която приключва през пролетта на 2023 г. - като през 2023 г. и 2024 г. показателят ще бъде на ниво от 1,1%.

Анализаторите обаче имат други очаквания - според тях инфлацията ще е на ниво от около 2% през следващите месеци, тъй като е възможно поскъпващите суровини да принудят компаниите да вдигнат цените, а това ще е риск за крехкото икономическо възстановяване на Япония.

"Всичко като цяло зависи от това дали потребителите ще приемат ценови увеличения", смята Минами. "Въпреки че е възможно да ги приемат до известна степен, то няма напълно да са съгласни и това ще доведе до спад в потреблението", допълни експертът.

Предстои в петък да бъде публикувана статистиката за потребителската инфлация в Япония, като прогнозите са индексът на потребителските цени - извън храните, но включващ цените на енергията - да е записал годишен ръст от 2,1% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още