IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на германската икономика достигна шестмесечен връх

Индексът на мениджърите по поръчките в услугите е нараснал до 56,6 пункта през февруари

14:57 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нарастващото търсене на услуги подпомогна бизнес активността в частния сектор в Германия през февруари, чийто темп на растеж достигна шестмесечен връх, съобщи Ройтерс. Въпреки че ръстът в броя новозаразени с коронавирус сред служителите забави производството, има сигнали за възстановяване в сектора.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на IHS Markit е отбелязал ръст до 56,6 пункта през февруари, показват предварителните данни на изследователския институт. За сравнение – през януари индексът е бил 52,2 пункта. Така показателят е нараснал с най-бързия си темп на растеж от август 2021 г.

В резултат на това общият PMI, обединяващ данните за производството и услугите, също е отбелязал шестмесечен връх от 56,2 пункта спрямо 53,8 пункта през януари.

Показателят за производството обаче е отчел понижение, падайки от 59,8 пункта през миналия месец до ниво от 58,5 пункта през февруари. Очакванията на икономистите бяха за леко свиване до 59,5 пункта, тъй като отсъствията на служителите, предизвикани от заразяване с коронавируса, засенчиха силния ръст на поръчките и отслабващите проблеми със снабдителните вериги.

Резултатите показват устойчивостта на германската икономика, чието възстановяване от пандемията бе забавено миналата година от недостига на материали и страховете, че омикрон може да доведе до нови затваряния.

„Германската икономика продължи да набира скорост през февруари след кратката декемврийска стагнация в ръста на производството“, каза асоциираният директор по икономика Фил Смит от IHS Markit.

Той изтъкна, че данните показват и положителни признаци. „Въпреки че производството е нараснало с по-лек темп, данните за новите поръчки показват, че те са нараснали с най-бързия си темп от шест месеца. Освен това изглежда, че проблемите с доставките допълнително са намалели“, каза Смит, като допълни, че силният ценови натиск е продължи да бъде проблем за компаниите.

Данните в понеделник показаха, че темпът на растеж на производствените цени в страната е достигнал 73-годишен връх. Производствените цени са нараснали с 25% на годишна база през януари. За сравнение – през първия месец на 2021 г. увеличението е било в размер на 0,9 на сто. Това е бил най-големият темп на растеж от 1949 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още