IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденцията за възстановяване на цената на петрола се изчерпа

Анализатори не очакват потреблението да достигне нивата отпреди пандемията и икономическата блокада поне още година

09:42 | 06.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bing Guan/Bloomberg</p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Възстановяването на цената на петрола се изчерпа, след като оптимизмът, че свиването на добивите облекчава ситуацията с пренасищането на пазара отстъпи на вълнението пред перспективите за дълго и несигурно възстановяване, пише Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол поевтиняха с 27 цента, или 1,1%, до 24,29 долара за барел, с което се сложи край на петдневната серия на ръст.

Фючърсите на бенчмарка Брент поевтиняха с 20 цента, или 0,7%, до 30,77 долара за барел, с което се постави край на шестдневна серия на ръст.

Още две американски компании - Diamondback Energy Inc. и Parsley Energy Inc., обявиха, че намаляват добивите на петрол в най-големите шистови находища в страната. Те обаче допълват, че биха обмислили да възстановят продукцията, ако цените нараснат над 30 долара.

От 1 май ОПЕК+ въведе ново ограничение на добивите, което заедно с някои ранни признаци за възстановяване на търсенето спомогна за облекчаване на опасенията, че светът ще изчерпа мястото за съхранение на суровината и на произведените горива. Според Morgan Stanley свръхпредлагането вероятно ще се задържи още поне няколко седмици.

Въпреки че изглежда, че възможно най-лошото за петролните пазари е приключило, повечето анализатори не очакват възстановяване на нивата на потребление отпреди пандемията с коронавируса и икономическата блокада поне още година.

Някои поставят и под въпрос дали това изобщо ще се случи на фона на риска от повторна вълна на инфекцията след отварянето на икономиките и особено в САЩ, както и на фона на  влошените отношения между Вашингтон и Пекин, които допълнително ще попречат на възстановяването.

„Голяма част от ръстовете, които видяхме през изминалата седмица, беше обусловена от ранните признаци за възстановяване на търсенето“, казва Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING Bank NV в Сингапур. Според него трябва да се види значително подобрение на търсенето, заедно със съкращаването на предлагането, за да се оттласне пазарът към нови ръстове.

През миналата седмица запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 8,44 млн. барела, показват данните на Американския институт за петрола. Това би било най-малкото увеличение от седмицата, приключила на 20 март, ако бъде потвърдено от данните на Администрацията за енергийна информация. Доставките в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, се увеличават с 2,68 млн. барела, съобщават още от института.

Междувременно на валутните пазари йената достигна до тригодишен максимум спрямо еврото и седемседмичен връх спрямо долара, след като стана ясно, че съдебно решение оспорва покупките на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) и участието на Германия в схемата.

Новината изпрати единната валута до най-ниска стойност от седмица от 1,0826 долара, където еврото се стабилизира, и тригодишно дъно от 115,09 йени в азиатската сесия.

Другите водещи валути са относително стабилни.

„Нивата на доходността са най-големият двигател на силата на йената и те ще трябва да се покачат още в глобален мащаб, за да отслабят японската валута“, коментира Кит Джукс, ръководител на стратегията за валути в Societe Generale. По думите на Джоунс йената е най-важната валута от началото на кризата и това ще се задържи като тенденция.

Йената поскъпва с около 2% спрямо долара и близо 6% спрямо еврото от началото на годината досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още