IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети икономически институт понижи прогнозите за растежа на Германия

Институтът, базиран в Есен, очаква най-голямата европейска икономика през 2019 г. да отбележи растеж от 1,4% спрямо прогнозата за 1,7%

17:20 | 18.12.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският икономически институт RWI се присъедини към анализаторите, които понижават прогнозите си за икономическия растеж догодина, посочвайки като причина проблемите в автомобилостроителния сектор и намалялото търсене за износ, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Институтът, базиран в Есен, очаква най-голямата европейска икономика през 2019 г. да отбележи растеж от 1,4 процента спрямо прогнозата за 1,7 процента, публикувана през септември.

През 2020 г. растежът ще достигне 1,6 процента, което също е понижение с 0,3 процентни пункта спрямо септемврийската прогноза.

Германският автомобилостроителен сектор преживя слабо второ полугодие на 2018 година, посочва RWI. Според института тази тенденция постепенно ще изчезне в течение на 2019 година, като експанзивни финансови мерки ще дадат тласък на сектора.

Износът обаче вероятно ще покаже разочароващи резултати, а той е ключов елемент за силното икономическо представяне на Германия през последните години.

RWI е третият германски институт след берлинския DIW и IfW, който понижава прогнозата си. DIW очаква растеж от 1,6 на сто за догодина, а  IfW е по-оптимистичен с очаквания за нарастване на брутния вътрешен продукт с 1,8 на сто. 

През миналата седмица Германската централна банка Бундесбанк изрази увереност, че икономиката на страната бързо ще успее да преодолее последното си забавяне, въпреки че предупреди за надвисналите рискове на протекционизма и Brexit без сделка върху прогнозите.

Централната банка понижи прогнозите си за 2018 г. и 2019 г., като също така сви и очакванията за инфлация за следващата година. През 2018 г. централната банка очаква ръстът на брутния вътрешен продукт да е 1,5% при досегашни прогнози за 2%. Що се отнася до следващата година очакванията вече са за увеличение от 1,6% спрямо предишните прогнози за 1,9%. През 2020 г. очакванията остават без промяна на ниво от 1,6%. За 2021 г. прогнозите са за 1,5%.

От друга страна инфлацията за тази година се очаква да е 1,9% при очаквани по-рано 1,8%. За догодина стойностите вече са 1,4% при предишни 1,7%. През 2020 г. няма промяна от настоящите 1,8%. За 2021 г. прогнозите са за 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Санкциите срещу Русия ше оправат положението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още