IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Няма да правим никакви компромиси в борбата с инфлацията

Банкерът посочва, че е напълно убеден в това, че САЩ ще запазят способността си да обслужват своите дългове

09:41 | 26.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>Жан-Клод Трише, Снимка: БТА</p>

Жан-Клод Трише, Снимка: БТА

Ръководителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише е категоричен, че институцията ще вложи всичките си усилия в това да се противодейства на прехвърлянето на високите цени на суровините в останалата част на икономиката, пише Ройтерс.

Според Трише на този етап скъпите суровини не са се отразили значително на инфлацията като цяло, както и че инфлационните очаквания не са достигнали обезпокоителни нива.

„Съществуват рискове от вторични ефекти. Трябва много да внимаваме те да не се материализират“, е заявил в интервю за финландски медии Трише.

„Към момента не смятам, че има материализиране на подобни ефекти и не смятам, че има увеличение на инфлационните очаквания. Това обаче не означава, че трябва да наблюдаваме ситуацията със самодоволство – трябва да бъдем постоянно нащрек, за да избегнем материализирането на тези рискове“, казва ръководителят на ЕЦБ.

Този месец ръководството на институцията взе решение да повиши лихвения процент с четвърт пункт до 1,25 на сто. Това бе първо затягане на монетарната политика от юли 2008 година и като мотив за него бяха посочени именно рисковете от висока инфлация.

„Не правим компромиси с основната си цел – поддържане на стабилността на цените и лихвените ни решения са насочени именно към изпълняване на тези задачи. Какъвто и да било друг подход би бил немислим“, обяснява Трише.

Решенията относно лихвения процент в еврозоната нямат общо с нетрадиционните мерки, насочени към подпомагането на банките по време на финансовата криза, добавя Трише. Той е категоричен, че всички тези нетрадиционни мерки са временни и действието им ще бъде спряно в определен момент.

Трише отправи призив правителствата да водят балансирана и устойчива фискална политика, тъй като инвеститорите трябва да са уверени в това, че страните могат да обслужват дълговете си. В противен случай пласирането на нови емисии облигации би станало доста по-трудно, а това ще предизвика нови проблеми, уверен е банкерът.

Жан-Клод Трише посочи, че има „пълната вяра в това, че САЩ ще запазят способността си да обслужват дълговете, както и своя авторитет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Трише, голям го ***.....голяма дума не казвай, че малко по еврейски го подкарахте, всичко ви е...... казана дума хвърлен камък, ама след време бързо забравяте какво сте казали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Е, не съм съгласен - нашите политици верно лъжат много, но все пак са кокошкари в сравнение с лицемерието и мащаба, в които оперират западните политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Трише ЛЪЖЕ като български политик !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още