IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в Германия остава в добро състояние

В същото време броят на безработните във Франция нараства до рекордно ниво

13:14 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трудовият пазар в Германия остава в добро състояние

Броят на безработните в Германия се повишава леко през август, но процентът на безработица остава близо до рекордно ниските си нива, обяви германската агенция по заетостта. Данните показват, че трудовият пазар в най-голямата европейска икономика остава в добро състояние, въпреки свиването на икономическат активност в страната, пише MarketWatch.

Незаетите германци се увеличават с 2 хил. души през август, спрямо спад от 12 хил. през юли. В същото време процентът на безработица остава непроменен от юли при 6,7%. Резултатите се оказват по-слаби от очакванията на анализаторите, които прогнозираха спад на безработните с 5 хил. души.

Данните последват серия негативни резултати за германската икономика и вдъхват надежда, че потребителските разходи ще успеят да компенсират несигурността в бизнес климата, нараснала заради напрежението между Русия и Украйна.

Брутният вътрешен продукт на Германия се сви с 0,2% през второто тримесечие спрямо първото и с 0,6% спрямо година по-рано след силен растеж между януари и март. Повечето икономисти прогнозират, че икономиката ще се върне към растежа през третото тримесечие, но порция слаби данни за условията на бизнеса показват, че отскокът няма да е с толкова голяма амплитуда, колкото първоначално се очакваше.

Потребителските разходи биха могли да помогнат да бъдат заличени слабостите в други сектори на икономиката. Публикувано в сряда проучване показва, че въпреки че се очаква спад на доверието през септември, намеренията за разходи на потребителите остават на високи нива, както и оценката на потребителите за условията на трудовия пазар.

Данните подкрепят и настроенията за вдигане на заплатите в Германия, имайки предвид ниската инфлация.

Анализаторите очакват германската безработица да остане стабилна през идните месеци.

Междувременно безработицата във втората по големина европейска икономика – Франция, удря нов рекорд. Показателят нараства с 0,8% през юли спрямо юни, като така броят на напълно незаетите французи се вдига до 3,4 млн. души.

„Ръстът се дължи на нулевия икономически растеж във Франция и еврозоната“, каза министърът на труда Франсоа Ребсамен. Той добави, че държавните програми за разкриване на работни места, особено сред младите хора, ще продължат да подкрепят заетостта, както и намеренията на президента Франсоа Оланд да намали данъците за работодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още