IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трусовете около Brexit потопиха паунда

Ефектите от оставките на министри в британския кабинет се усетиха и на европейските фондови пазари

16:53 | 15.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд отбеляза значително обезценяване, след като по-рано днес стана ясно, че заради договорената сделка за Brexit няколко министри в британския кабинет подават оставка, сред които и главният преговарящ на Лондон с Европейския съюз Доминик Рааб.

До обявяването на оттеглянето му международните пазари бяха относително спокойни. В Азия търговията бе стимулирана от новината, че Китай и САЩ подновяват контактите във връзка с търговския им спор, съобщава Ройтерс.

Но изненадващата оставка на Рааб в знак на протест предизвика срив на британската валута. Паундът поевтиня спрямо долара с близо два цента, достигайки до ниво от 1,2785 долара за паунд минути след 16 ч. българско време.

И макар по-конкурентоспособната британска валута да подпомага в известна степен износителите в британския индекс FTSE 100, то останалата част от Европа бързо потъна на червена територия.

Сътресенията на пазара също така стимулираха търсенето на сигурните германски държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишните облигации спадна с над три базисни пункта до 0,36% - най-ниската стойност от над две седмици.

Европейските лидери заявиха, че ще се срещнат на 25 ноември, за да приемат сделката за развода с Великобритания, но сега Тереза Мей е изправена пред много по-опасното предизвикателство да спечели одобрението на своя парламент.

Опасността от евентуално сваляне от власт на Мей и Brexit без сделка представлява значителен и в същото време непредвидим риск за пазарите.

„Истината е, че никой не може да предвиди с точност как това ще се разиграе през следващите дни и седмици“, заяви главният инвестиционен директор на Epworth Investment Management Стивън Биър, цитиран от Bloomberg. „Въпреки това в някои важни отношения нищо не се е променило от референдума насам. Все още Brexit по всяка вероятност ще е по-лош сценарий от икономическа гледна точка за Великобритания, отколкото оставането в ЕС. Това, което наблюдаваме сега, е, че повече хора го разбират“, допълни той.

Инвеститорите вече обръщат поглед и към американските пазари и предстоящото начало на борсовата сесия, която се очаква да започне с умерени ръстове благодарение на по-добрата от очакваното печалба на Walmart. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още