IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Може би съжалявам, че назначих Пауъл начело на Фед

За мен Фед е най-големият риск, защото мисля, че лихвите се повишават твърде бързо, твърди американският президент в интервю за WSJ

09:00 | 24.10.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп в Овалния кабинет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп в Овалния кабинет. Снимка: Ройтерс

Американският президентът Доналд Тръмп ескалира атаките си срещу председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, заявявайки, че ръководителят на централната банка на страната заплашва икономическия растеж на САЩ и изглежда се радва при всяко повишаване на лихвените проценти.

В интервю от вторник за The Wall Street Journal Тръмп признава независимостта, на която Федералният резерв отдавна се радва при определянето на икономическата политика, като същевременно уточнява, че умишлено изпраща директно послание до Пауъл, че иска по-ниски лихвени проценти.

„Всеки път, когато правим нещо велико, той повишава лихвите", казва Тръмп, добавяйки, че Пауъл „почти изглежда, че се радва да повишава лихвените проценти".

Държавният глава добавя, че „е твърде лесно да се каже, но може би съжалявам, че номинирах Пауъл“.

Централните банкери на Фед увеличиха основната лихва три пъти тази година, за последно - през септември до диапазона между 2% с 2,25%, а повечето централни банкери очакват ново повишение на заседанието през декември. Пауъл заяви, че Федералният резерв възнамерява да повиши лихвите най-малко до така нареченото неутрално ниво, което се стреми нито да стимулира, нито да забавя икономическия растеж.

Коментарите на президента за Пауъл се случват, докато Тръмп неколкократно описва икономиката като лично постижение. Той говори за икономическите ръстове по време на мандата си като „моите числа", казвайки: „Имам гореща икономика". Той описва ръста на икономиката сега като рекорд спрямо този при бившия президент Обама, отбелязвайки, че икономическият възход по време на предшественика му е изкривен заради ниските лихвени проценти.

В 30-минутното интервю в Овалния кабинет Тръмп също така коментира подхода си към митата, противоречията, разгръщащи се около смъртта на саудитския дисидент Джамал Кашоги, неговият стремеж за второ намаление на данъците и мнението му за бившия си адвокат Майкъл Коен.

На въпрос от отворен тип за най-големите рискове за икономиката, Тръмп дава един-единствен отговор: Фед.

„За мен Фед е най-големият риск, защото мисля, че лихвите се повишават твърде бързо“, заявява президентът, точно преди да натисне червен бутон на бюрото си, с което поръчва студена кола, доставена на сребърен плот.

Тръмп добавя, че по-високите лихвени проценти увеличават дълга и биха попречили на икономическия растеж. Той пояснява, че предпочита да похарчи спестяванията от по-ниски лихвени проценти, за да изплати дълга. „Но как да го направиш, когато той продължава да увеличава лихвите?“.

Тъй като икономиката се разраства стабилно, безработицата спада, а инфлацията се движи до целта на Фед от 2%, Федералният резерв постепенно повишава лихвите, за да се предпази от риска от неустойчив растеж, който може да се прояви под формата на по-висока инфлация или финансови балони.

Запитан защо мисли, че Пауъл повишава лихвите, Тръмп замълчава, а после казва: „Той трябваше да бъде човек на ниските лихвени проценти. Оказа се, че не е такъв“.

Запитан при какви обстоятелства би премахнал от поста Пауъл, когото избра за четиригодишен мандат, започнал през февруари, Тръмп отговаря: „Не знам. Просто казвам това: много съм нещастен от този Фед, защото Обама имаше нулеви лихвени проценти".

Законът не е еднозначен за това дали Тръмп би могъл да освободи Пауъл от поста, дори ако иска да го направи. Законът за Федералния резерв, изменен през 1935 г., казва, че гуверньор на Федералния резерв може да бъде отстранен от президента „поради причина". Разпоредбата се отнася за членовете на борда, които изпълняват 14-годишни мандати, а не за председателя на Фед, който има четиригодишен мандат, съпътстващ 14-годишен мандат като член на Фед.

Фед се радва на относителна независимост при определянето на паричната политика, защото се следи от Конгреса, като понякога взема непопулярни решения, като например кога да повиши лихвите. Последният президент, който публично призова за по-ниски лихвени проценти, преди самия Тръмп, беше Джордж Уокър Буш. Той обвини решението на Алън Грийнспан да не поддържа ниски лихви след рецесията от 1990 г.-1991 г., за това, че е допринесло за неговото поражение на изборите през 1992 г.

Атаките на Белия дом към Федералния резерв могат да придобият по-голямо значение, ако бъдат отразени от депутати от Конгреса, защото Фед в крайна сметка отговаря пред Капитолия. Това не е факт, откакто Тръмп встъпи в длъжност, отбелязва WSJ.

Тръмп заявява, че счита митата, които бяха основен елемент от неговата икономическа и търговска програма „Америка на първо място“ през първите две години от дейността му, за тактика на преговори. Той значително подценява размера на тарифния режим, въведен от неговата администрация.

„Ние дори нямаме мита. Използвам митата за преговори", казва президентът, описвайки митата за стомана и алуминий, които наложи през тази година като „ниски".

През тази година САЩ наложиха мита върху стоманата, алуминия и слънчевите панели, както и мита за допълнителен китайски внос на стойност 250 млрд. долара. Някои фирми подкрепиха митата, но много от тях твърдят, че те нанасят вреда върху печалбите и биха могли да доведат до по-високи цени за клиентите.

Тръмп отговаря типично в стила си, пояснявайки, че тези мита са лесно извинение за бизнеса, който е некадърен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 7
Longin
преди 5 години
къф втори мандат, тоя оранжевия *** е пътник... а след него ще дойде некой баш левичар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Федералният резерв (Фед) е със съвместно полезно и вредно участие в стопанския живот. Източникът за вредното участие на Фед са въведените необезпечени със злато долари.Правителството на САЩ не зачита, че Фед подсигурява възникване на щети. При наличната местна проява на световна грешка да няма защита срещу щети от Централната банка, Президентът на САЩ Доналд Тръмп е с подсигуряван провал.Спасението на САЩ от катастрофална криза е възможно само със защита срещу щети от Фед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
След трилиони количествени улеснения кой да ги прибира тия пари? ФЕД ги дава, ФЕД ги прибира. Пазарът се дави в пари и не знае какво да ги прави. Корпорациите изкупуват собствените си акции. Така функционира съвременната икономика. Ако освободят златото и не го държат в плен, нещата ще се регулират без намеса на ФЕД и Тръмп сега щеше да ходи да продава злато в Тавекс, защото щеше да е скъпо и да укротява кредитите..Има един Мишо-Money тук, той ги разбира тия работи. Ако се появи, ще ви разкаже играта. Той като чуе за злато, все едно Азис е президент на САЩ, а не Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
На Тръмп му е ясно, че няма мърдане от повишаването на лихвените проценти - за всяка трапеза трябва да се плаща. Просто му се иска отсрочка до втория мандат. Иначе вдигането ще доведе до инфлация и намаляване на инвестициите - особенно в човешки капитал. Да не говорим за повишаване на цените на ипотеките. Екипа му вече лансира идеята за намаляване на данъчната тежест на средната класа за да им позволи да преглътнат изяждането на доходите. Най - богатите данъци не плащат, те си имат офшорки, тръстове и фондаци. Остават около 80% бедни, които отново ще загубят жилищата си, само че този път банките ще са подготвени за отписвания и няма да има масови фалити, а до намаляване на печалбите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Какво не е ясно? Успехите на САЩ са успехи на Тръмп, а за неудачите е виновен ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
das
преди 5 години
Ами ФЕД може би няма избор, ако иска да спре задаващата се инфлация де. Но Тръмп се прави че не разбира проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
" като същевременно уточнява, че умишлено изпраща директно послание до Пауъл, че иска по-ниски лихвени проценти. "Като пееше тази песен Ердоган - да не мешел в работата на ЦБ. А той можело - виц на деня !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 5 години
На кой му пука за равновесното ниво ? Важното е да се инфлира тая планина от дългове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
Към 6 % от бюджета отива за плащания по дълга, при вдигане на лихвите ще отиде към 7-8, дори и 10 %. Там го стяга чепика Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Ако приемем, че неутралното ниво на лихвения процент е между 4 и 4,5% за да може икономиката нито да прегрява нито да се забавя, но и да може да влиаеш на пазара, по скоро Тръмп трябва да се съобразява с ФЕД и неговата финансова политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още