IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отново разкритикува Фед в навечерието на срещата на централната банка

В продължение на месеци Тръмп обвинява Федералния резерв, че подкопава растежа на икономиката с увеличаването на лихвените проценти

17:12 | 17.12.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува остро Федералния резерв в навечерието на двудневната среща на централната банка, посочвайки, че Фед няма основание за повишаване на лихвата, тъй като инфлацията е ниска, а щатската валута е силна.

„Невероятно е, че със силен долар и ниска инфлация и на фона на случващото се около нас, с горящ Париж и разочароващи данни за Китай, Фед обмисля още едно увеличение на лихвения процент“, написа Тръмп в Twitter в понеделник.

Срещата по паричната политика на щатската централна банка започва във вторник във Вашингтон, като очакванията са да бъде взето решение за четвъртото подред увеличение на лихвите през тази година, припомня Bloomberg.

Туитовете на Тръмп по отношение на паричната политика се засилиха, след като американските акции се сринаха заради появилите се сигнали за забавяне на най-голямата икономика в света.

В продължение на месеци Тръмп обвинява централната банка, че подкопава растежа на икономиката с увеличаването на лихвените проценти. Важно е да се отбележи обаче, че президентите на САЩ обикновено се въздържат от намеса в независимостта на Фед.

„Критиките към Федералния резерв едва ли ще спрат и даже вероятно ще се засилят“, коментира Джошуа Фейнман, старши икономист в DWS и бивш икономист на централната банка. Според него президентът твърде много залага на постиженията на фондовия пазар и доброто представяне на икономиката и с последните си изказвания е ясно, че иска Фед да поеме вината.

След срещата на Фед тази седмица очакванията за по-нататъшно увеличение на лихвите намаляват, като инвеститорите залагат само на още един подобен ход през следващата година. Тази промяна в нагласите до голяма степен се дължи на сигнали от самия Фед, че лихвите в момента се намират в близо до неутралните си нива.

Политиците от централната банка обърнаха внимание напоследък и на рисковете за забавяне на растежа в Европа, както и на секторите от американската икономика, чувствителни към нарастване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Прави дъмпинг...с кои стоки?! С маратонките Найки, ЛЕй Гиър и един куп още АМЕРИКАНСКИ брандове. Тези брандове не се произвеждат удома, в САЩ , а в Китай. Дъмпинг щеше да е, ако Китай бълваше собствени стоки на американския пазар. Айфоня да не е китайски? Не, просто е сглобен там, а не в Америка.Дисбалансът не идва от Китай, а от САЩ. Тръплина е прав в идеята, но е дълбоко неправ за НАЧИНА, по който да се снижи търговският дефицит. А дефицитите са два вида, като другият - по текущата сметка - не е от Китай. От кретенската практика на Администрацията да тегли заеми срещу облигации за да си плаща гяволъците. И Гърция правеше същото, както и още много други - гръцката Центр. банка е копие на ФЕД, частна. Да, ама еврото / драхматя / не са резервна валута на света.Ето обясненията.За Руската икономика също имаме разногласия. Русия беше изолирана от вносните си стоки и вместо да си посипе главата с пепел - започна да си произвежда сама каквото може. Е не може всичко, или поне не сега, но да се дървиш със санкции на Русия, след като от 50 години не можеш да се справиш с един Кастро е повече от нелепо.Но протекционизмът в Русия опира не толкова до стоките с VAT, a до ноухау-то, с което руснаците толкова не разполагат, но имат мозъците за да го създадат. И ще го направят. И още - разходите за отбрана на Русия са 47 милрд $, на САЩ - над 800 !! Спре ли зеленото да бъде резервна валута - ела да видиш... Проблемът на Русия в момента основно е вътрешната съпротива на олигарсите и корумпираните чиновници, а апаратът им е раздут... Но *** ше им види сметката, убеден съм.Най-кадърният президент на Щатите беше Клинтън. 8 години непрекъснат растеж, възстановяване на американското производство и накрая остави ИЗЛИШЪК, който Грийнспан и Буш попиляха за по-малко от година...Тръм е просто един циркаджия. Нищо повече от Жорж Ганчев, само че по-невъзпитан....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Брато, просто е. Лихвите се видгат до някъде, за да може после когато се наложи да се смъкнат здраво надолу и да се почне отново да се печата. Едно е да свалиш лихви от 3.5%, друго - от 1.25%, нали? Във втория случяй ефектът е практически нула....Са ше видим какво ще стане след неколко месеца... Те пак се забавиха, не им уцелих тоя път schedule-a.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Посоките са точно обратните, всичко идва от Америка, а не vice versa. системните кризи там са заради тоталния контрол върху финансовите потоци и борсови игри от една група еврейски мошеници. ФЕД е частна отганизация и Американската администрация се подчинява на ФЕД, а не ФЕД - ана администрацията., Еврото е проект на ФЕД и Рокафелеровата шайка и има е4дна единвтвена цел - девалвация на долара спрямо ЕДНА валъта, а не спрямо цяла кошница от 20 . Германия е от другата страна защото еврото и дава бетониран пазар на стоките и - и никой друг не може да се мери с германския корпоративиъм, просто защото нямаш собсвена валута за да си я девалвираш когато си в обратен цикъл. И това изобщо не са грешки на валутите. Това е създадена ситуация, която докато доларът е петровалута няма да се реши. И за да ви отговоря ЗАЩО еврото - ами защото повече от 50% от американските фирми оперират на европейския пазар и репатрацията на долари в Щатите, когато $ е слаб е изгодна.... Толкова е просто. Президентът няма да се провали ако лобито зад него успее да се справи с лобито зад Демократите / Ротшулд vs,Рокафелът, вечната биткаТака че тея ваши теории не издържат просто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Г-н МитевВ колкосална грешка сте, но не желая да споря с Вас. Посоките са то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
При представянето на истината, че ФЕД подсигурява провала на президента Тръмп се има предвид провала на президента, независимо кой ще е. (Сега е Тръмп и затова се ползва неговото име. Подсигуряването на провала на президента означава провал и на самата държава.Когато желаете може да се уточним в какво се изразява неправилността в поведението на ФЕД.По повод дългът на САЩ, истината е, че сегашния дълг на САЩ е резултат от пренесена от Европав САЩ държавна грешка. Ако не се допускаше тази грешка в САЩ, то САЩ нямаше да имат сегашния дълг.Истината за ФЕД е, че при условия на сегашния грешен модел за управление на САЩ, , колкото по-добре ФЕД изпълнява своите задължения, толкова по-силна криза ще се развие и щетите са по-болезнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
подсигурява провалА...Не е *** кой каза, че провалЪТ на Тръмп е нещо лошо?....Не, че има смисъл да се разговаря с тебе, но все пак, Тръмп, дошъл на власт с визията на несистемемен играч, се опитва да въведе ред с неправилни практики. Това с търговските войни и таксите е такава тъпня, че е изумително как човек, който е в бизнеса от десетилетия може да си помисли дори да ги прилага. Китай не е Йемен, нито Босна, нито Македония, че да можеш ей така да му налагаш глупотевините си, при положение, че точно ТВОЯТА страна е отговорна за дисбалансите в търговията заради ммало.умната алчнотия на американския и световен корпоративен инвест. Тръмп е решил, че може безнаказано да извива ръце. Не. Тепърва ще се види ответният резултат, когато колодата карти започне да се разпада. Китай е кеширан достатъчно срещу кризи и искам да видя какво ще се случи, ако разгневената Поднебесна изведнъж стовари на пазара за продан целия американски дълг, който притежава...А Oh say can you see има вече стабилно над 21 трилиона дълг... дори не ми се мисли колко държи всеки американец по тая сметка И да, политиката на ФЕД е грешна от създаването му, защото това е една частна еврейска организация, която няма нищо общо с благото на американския народ.... Това се отнася до повечето централни банки по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 17
Иван Митев
преди 5 години
Със своята неправилна дейност Федералният резерв на САЩ подсигурява провалът на президента Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още