IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Първият ден от разговорите с Китай мина много добре

очаква се в петък да се проведе лична среща между Доналд Тръмп и Лю Хъ

15:53 | 11.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп заяви, че първият ден на търговски преговори на високо равнище между САЩ и Китай в четвъртък е преминал "много добре", и че планира да се срещне с китайския вицепремиет в петък.

Очаква се разговорите между китайския вицепремиер Лю Хъ, търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър и министъра на финансите Стивън Манучин да продължат в петък, заяви Тръмп пред репортери при напускане на Белия дом. Това са първите лични разговори от на високо равнище между Тръмп и Хъ от края на юли насам. Разговорите са пореден опит да се сложи край на 18-месечна търговска война, която се отразява не само върху икономиките на двете държави, но и на цялата глобална икономика.

„Току-що завършихме преговори с Китай, справяме се много добре, утре ще имаме други. Срещам се с вицепремиера (на Китак – бел.ред.) в Белия дом и мисля, че всичко върви много добре “, заяви Тръмп в четвъртък. „Ще ги видим утре, точно тук, и всичко върви много, много добре“, посочи той. 

САЩ и Китай изглежда са готови да работят за частична сделка и да оставят въпросите по които имат сериозни различия за по-късни дискусии. Въпреки това Тръмп повтори в сряда, че би предпочел сключване на всеобхватно споразумение. Основните искания на САЩ биха ангажирали Китай с ограничаване на предполагаемата кражба на интелектуална собственост. Вашингтон също се обявява против задължението за американските компании да предават своите търговски тайни като условие за извършване на бизнес в Китай.

Ако по преговорите не бъде постигнат напредък, САЩ ще преминат към повишаване на митата върху стоки от китайски внос на стойност около 250 милиарда долара. Увеличението ще влезе в сила на 15 октомври, като митническата ставка ще бъде увеличена от 25% на 30%. Планирано е също така на 15 декември да влезе в сила още едно увеличение на митата за стоки на стойност 160 милиарда долара.

Валутният договор

Bloomberg съобщи в сряда, че Белият дом разглеждат оформянето на по-рано обсъждания валутен договор с Китай, като част от предварителна сделка, която също може да доведе до отлагане на планираното увеличение на митата през следващата седмица. От своя страна пък Китай планира да поиска от САЩ да отменят санкциите срещу най-голямата си корабна компания.

Китайски представител заяви в сряда, че страната все още е отворена за постигане на частична търговска сделка със САЩ, която може да включва задължение за извършване на големи покупки на американски стоки, но добави, че успехът зависи от това, дали Тръмп ще спре налагането на по-нататъшни мита.

Миналата седмица Тръмп одобри издаването на лицензи за някои американски компании, които им дават правото да търгуват с Huawei Technologies Co., съобщи в. New York Times. Но въпреки, че Тръмп се съгласи с този ход още на срещата с президента Си Дзинпин през юни, все още няма издадени такива лицензи.

И все пак, във все по-враждебния политически климат към Пекин, не е ясно колко дълго може да продължи примирието.

„Дори президентът да се съгласи да отмени митата, той вероятно ще промени решението си в началото на следващата година, ако дефицитът отново се увеличи или демократите станат още по-активни в критиката си за неговата политика в Китай“, заяви Дерек Сизърс, експерт от Американския институт за предприемачество.

Последващи санкции

Дискусиите около частичната сделка идват, след като администрацията на Тръмп засили допълнително натиска си върху Пекин тази седмица . Към черния търговски списък на САЩ бяха добавени още 28 китайските технологични компании заради предполагаемата им роля в потисничеството в района на Синдзян.

Така желаният от САЩ валутен договор, който за първи път бе обявен през февруари - до голяма степен повтаря това, с което САЩ се съгласиха в ново търговско споразумение с Мексико и Канада и също така включва ангажименти за прозрачност.

Споразумението между САЩ, Мексико и Канада, което предстои да бъде ратифицирано, казва, че подписалите страни трябва да поддържат установен пазарен валутен курс; да се въздържат от конкурентна девалвация, включително чрез намеса; и да укрепят основите на своите икономики, за да бъдат постигнати икономическа и валутна стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Досега няма никакви конкретни новини, а само обещания от страна на Тръмп за добри такива!? Не ми се мисли какво ще стане, ако след малко се окаже, че китайците пак са си вдигнали куфарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още