IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е използвала 165 млрд. долара от резервите си за две години

В момента централната банка разполага с резерви от около 90 млрд. долара, обяви Ердоган пред депутати

16:32 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че са използвани 165 млрд. щатски долара от валутните резерви на централната банка през 2019 и 2020 г. и могат да бъдат използвани „отново, когато е необходимо“, съобщи Bloomberg.

"В момента централната банка разполага с резерви от около 90 млрд. долара", каза той пред депутатите в Анкара. „Тези резерви могат да бъдат използвани отново, когато е необходимо, или могат да се повишат до над 100 млрд. долара“ в бъдеще, каза Ердоган, позовавайки се на общите брутни резерви.

Лирата продължи спада си спрямо долара по време на изявлението на президента, като се търгува с понижение от 0,94% до 8,1817 лири за един щатски долар към 15:40 часа българско време.

Опозиционните партии настояват властите да обяснят спада на чуждестранните резерви през периода, в който Берат Албайрак, зет на Ердоган, е бил министър на финансите. Той заемаше поста от юли 2018 г. до ноември миналата година.

Глобалните банки, включително Goldman Sachs, изчисляват, че миналата година са похарчени над 100 млрд. щатски долари от резервите на централната банка, за да се предотврати обезценяването на лирата, когато валутата беше подложена на натиск след поредица от големи намаления на лихвите в подкрепа на икономиката.

Общите брутни резерви на Турция, включително златото и парите, държани от централната банка от името на търговски банки, са намалели с повече от 15% от началото на 2020 г. до 89,3 млрд. долара през април. Нетните международни резерви са се свили с повече от 75% до 9,9 млрд. долара, докато парите, взети от банките по краткосрочни суапове, са в размер на десетки милиарди долари.

В писмено интервю след назначаването му миналия месец новият гуверньор Шахап Кавджъоглу заяви, че централната банка ще запази целта си да увеличи валутните резерви и „може да използва инструменти за повишаване на резервите при подходящи условия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още