IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е похарчила над 7 млрд. долара в подкрепа на лирата през декември

Първоначалните данни показват, че има ограничен апетит към новите продукти, които обещават да предпазят спестителите от валутния риск

17:38 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nicole Tung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Турция е похарчила повече от 7 млрд. долара в подкрепа на лирата през декември, показват официални данни, цитирани от FT.

Анализатори предупреждават, че интервенциите означават, че действителната загуба за валутата е още по-висока.

Централната банка на страната обяви връщане към спорната политика на продажба на чуждестранна валута в подкрепа на лирата през декември, тъй като настояването на президента Реджеп Тайип Ердоган за намаляване на лихвените проценти въпреки растящата инфлация доведе до срив на валутата до рекордно ниски нива, припомня медията.

Данните, публикувани в петък, показват, че по време на петте си официално обявени интервенции на пазара миналия месец банката е похарчила 7,3 млрд. долара.

Централната банка е похарчила още милиарди долари от намаляващите валутни резерви за недекларирани интервенции, извършени чрез държавните банки на Турция, казват анализатори. Тези продажби се засилиха след спешен пакет, обявен в края на миналия месец от Ердоган, който има за цел да увеличи спестяванията и да подкрепи лирата, посочват участниците на пазара.

Турската лира поскъпна силно след разкриването на плановете на Ердоган в периода до 23 декември. Оттогава обаче стойността на валутата пак се върна към спад спрямо долара.

Турция има огромен външен дълг – 170 млрд. долара предстои да се платят през следващите 12 месеца. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупреди тази седмица, че брутните резерви на страната са „спаднали значително“ през последния месец на 2021 г. – с около 15 млрд. долара до 111 млрд. долара.

Този спад отчасти се обяснява с продажбата на чуждестранна валута на Botas, държавния вносител на енергия в страната, която възлиза на 3,4 млрд. долара миналия месец, показват нови данни, публикувани в петък. Според Goldman Sachs данните предполагат, че „може да са били използвани значителни интервенции [в чуждестранна валута] за подкрепа на лирата“ около времето на официално обявените от Ердоган.

Нетните резерви, с изключение на парите, взети назаем от турски банки и от други световни централни банки, възлизат на минус 66 милиарда долара, според оценките на Goldman.

Тим Аш, анализатор в BlueBay Asset Management, казва, че турските валутни резерви „изглеждат слаби“ в сравнение с външните задължения на страната. На въпрос от медията колко дълго централната банка може да продължи да защитава валутата, той казва, че не много дълго, ако се поддържат темповете на интервенцията от декември 2021 г.

Ердоган, известен противник на високите лихвени проценти, нареди на централната банка да намали лихвите си с 5 процентни пункта до 14 процента през последните четири месеца на 2021 г. въпреки предупрежденията за въздействието върху ускоряващата се инфлация в страната.

През декември инфлацията в Турция достигна 36%, което тласна реалния лихвен процент в страната до минус 22 процента. Това възпира инвеститорите да спестяват в лири и оказва огромен натиск върху валутата, която загуби около 45% от стойността си спрямо долара миналата година.

Новите спестовни схеми, разкрити от правителството, са опит да се обърне тенденция, която отблъсна турските вложители да се обръщат към чуждестранна валута в опит да защитят спестяванията си от валутните колебания и инфлацията.

Първоначалните данни показват, че има ограничен апетит към новите продукти, които обещават да предпазят спестителите от валутен риск чрез гаранция, че държавата ще компенсира загубите им заради обменните курсове. Нуреддин Небати, министър на финансите на Турция, коментира във вторник, че 84 млрд. турски лири са депозирани в новите сметки. Общите депозити на физически лица в банковия сектор — както в местна, така и в чуждестранна валута, възлизат на 3,2 трлн. турски лири, показват данни на банковия регулатор.

Спестяванията в чуждестранна валута на турците са до голяма степен стабилни през двете седмици след обявяването на интервенцията. Това предполага, че по-голямата част от търсенето идва от местните жители, които прехвърлят вече съществуващи спестявания в лири в новите сметки, вместо да продават долари и евро, за да купуват лири, според анализатори от Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още