Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турция обяви мерки за засилване на лирата, тя потъна до 8-месечно дъно

Решението на централната банка води до увеличаване на разходите за финансиране на банките без обаче да има официално нарастване на ставките

Турция обяви мерки за засилване на лирата, тя потъна до 8-месечно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка неочаквано повиши разходите по заемите за кредиторите в страната, опивайки се да подкрепи валутата, която пострада от политическите сътресения и разпродажбите на развиващите се пазари, съобщава Bloomberg.

Лирата намали загубите си временно, след като централната банка обяви преустановяване на провежданите едноседмични репо аукциони за предоставяне на ликвидност на търговските банки на най-ниската лихва от 24%. В изявление от регулатора обясняват, че решението се дължи на нестабилността на финансовите пазари.

Решението в действителност води до увеличаване на разходите за финансиране на банките със 150 базисни пункта без обаче да има официално нарастване на ставките.

Лирата, която вече е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари през тази година, е подложена на нов натиск тази седмица на фона на вътрешните политически сътресения и загрижеността относно ангажимента на централната банка да повиши лихвените проценти, ако е необходимо овладяване на инфлацията.

Турската централна банка и през март направи допълнителен ход за укрепване на валутата, спирайки репо аукционите за две седмици.

Следващата среща по паричната политика на регулатора е насрочена за 12 юни – малко преди повторното провеждане на общинските избори в Истанбул, след като властите анулираха резултатите от гласуването от 31 март. Тогава опозицията спечели кметското място за пърив път от 25 години.

Междувременно обаче лирата потъна до осеммесечно дъно, след като доларът поскъпна с 0,75% спрямо турската валута до 6,2291 лири на фона на притесненията, свързани с повторно провеждане на кметските избори в Истанбул и нарастващоъо напрежение около търговския конфликт между САЩ и Китай. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Westpac прогнозира понижаване на основните лихви в Австралия